Market Beat: Διατήρηση της αβεβαιότητας αλλά και συγκρατημένη αισιοδοξία

Δευτέρα, 09 Σεπτεμβρίου 2013 10:19
UPD:23/10/2013 17:46
REUTERS/YIORGOS KARAHALIS

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

  • Οι μετοχές στις ΗΠΑ κέρδισαν έδαφος την περασμένη εβδομάδα εμφανίζοντας μεταβολή, μετά από πέντε συνεδριάσεις, που διαμορφώθηκε για τον S&P500 στο +1,4% και για τον Dow +0,8%, αφού στη συνεδρίαση της Παρασκευής οι μετοχές έκλεισαν με οριακές μεταβολές. Αλλά  ενισχύθηκαν οι τιμές στα ομόλογα καθώς μετά τα δεδομένα για την ανεργία, που ήταν κατώτερα των αναμενόμενων, αυξήθηκε πάλι η αβεβαιότητα πάνω στο ζήτημα της σταδιακής μείωσης της τρέχουσας πολιτικής της Fed. Η οικονομία των ΗΠΑ πρόσθεσε τον Αύγουστο 169000 θέσεις εργασίας αντί των 175000 που αναμενότανε από τους αγοραίους. Η άνοδος της αξίας των ομολόγων έριξαν την απόδοση στα δεκαετή στο 2,936% αν και μέσα στη βδομάδα η απόδοση είχε φθάσει ως το 3,007%. Τον Μάιο η απόδοσή τους ήταν 1,7% περίπου και μέσα σε 4 μήνες διπλασιάστηκε σχεδόν.
  • Οι Ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν με κέρδη την Παρασκευή μετά από έντονα σκαμπανεβάσματα και οι αναλυτές τα απέδωσαν στα σχόλια από τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν που δήλωσε πως θα συνεχίσει να παρέχει όπλα και ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία. Παρά την νευρικότητα της Παρασκευής ο δείκτης Stoxx Europe 600 κέρδισε +0,5% και εμφάνισε εβδομαδιαία κέρδη +3% που είναι η καλύτερη επίδοση από τον Απρίλιο.
  • ασιατικά χρηματιστήρια σήμερα σημειώνουν άνοδο  που τη δημιούργησε η ευφορία που επικράτησε στην αγορά μετοχών του Τόκιο μετά την απόφαση να του ανατεθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2020. Αυτή οδήγησε τον Nikkei τη Δευτέρα, σε υψηλό πέντε εβδομάδων που στηρίχθηκε στις μετοχές που αναμένεται να ωφεληθούν από την περίπτωση. Παράλληλα υπήρξε και μια απότομη αναθεώρηση προς τα άνω για την ανάπτυξη στο δεύτερο τρίμηνο

Ειδήσεις από το εσωτερικό

  • Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ δεν είχε πολλές υποσχέσεις, είχε τίτλο: «ιδού η έξοδος από τα μνημόνια» αλλά και την ειδοποίηση πως σχηματίζεται πρωτογενές πλεόνασμα, που μέρος του θα επιστραφεί στους πολίτες, μέσα από την ενίσχυση των μισθών σε ένστολους και συνταξιούχους. Ο κ Σαμαράς δηλώνει πως δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα.
  • O πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Τραπεζών Γιώργος Ζανιάς εκτίμησε πως θα εμφανιστούν θετικές μεταβολές στην ανάπτυξη το 2014.
  • Σε τριήμερη απεργία καλεί η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών.
  • Οι πρόσφατες αντιδράσεις της κυβέρνησης στα μηνύματα που στέλνουν οι αντιπολιτευόμενες πολιτικές δυνάμεις ήρθαν σήμερα από το υπουργείο Υποδομών και αφορούσε στο ότι δεν υπάρχει πρόθεση για κλείσιμο ή απαξίωση του ΟΣΕ.
  • Η οικονομία στην Ελλάδα συρρικνώθηκε κατά ποσοστό λιγότερο από ό, τι ανέμεναν κατά το δεύτερο τρίμηνο  την Παρασκευή τα νέα στοιχεία από τη στατιστική υπηρεσία έδειξαν, ότι εκ της τουριστικής περιόδου μεγάλωσαν οι ελπίδες για επιστροφή στην ανάπτυξη το επόμενο έτος μετά από έξι χρόνια συρρίκνωσης. Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία από τη στατιστική υπηρεσία της ΕΛΣΤΑΤ, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν μειώθηκε κατά 3,8% κατά το δεύτερο τρίμηνο από το προηγούμενο έτος. Αυτό συγκρίνεται με μια πολύ μεγαλύτερη πτώση 4,6%, όταν έγινε από τον οργανισμό η πρώτη προκαταρκτική εκτίμηση για τον Αύγουστο, και αποτελεί τη μικρότερη από έτος σε έτος μείωση στην ελληνική οικονομία τα τελευταία τρία χρόνια.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Αρκετοί αναλυτές αποδίδουν την άνοδο της περασμένης εβδομάδας, που ξεπέρασε το +4% για τους ΓΔ και 25άρη, στα καλά νέα από την εκτέλεση του προϋπολογισμού και την μείωση του ποσοστού της πτώσης του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο. Επίσης θεωρούν ότι εμφανίστηκαν στο ταμπλό τα πρώτα θετικά αποτελέσματα για τις εταιρίες που συμμετείχαν στην παρουσίαση τους από την ΕΧΑΕ στο Λονδίνο. Προτιμήθηκαν είτε μετοχές με καλά αποτελέσματα εξαμήνου ή εξαιρετικά υποτιμημένες μετά από τρεις καθοδικές εβδομάδες.

Άλλοι θεωρούν πως το διεθνές κλίμα περιείχε την βελτίωση των μακροοικονομικών στοιχείων της οικονομίας των ΗΠΑ, την άμβλυνση των φόβων από γεωπολιτικές εξελίξεις, βλέπε Συρία, και τις δηλώσει του κ Ντράγκι της ΕΚΤ για το ύψος των επιτοκίων και την ανάκαμψη στην Ευρωζώνη. Από έξω τα θετικά νέα συνδυάστηκαν με την ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος και τα θετικά σχόλια Ευρωπαίων αξιωματούχων και δικαιολογούν την άνοδο του αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Υπάρχει επίσης η αναφορά στην έκδοση της Ν και η ειδοποίηση ότι κάποια στιγμή θα μετρήσει η υποβάθμιση του ΧΑ από την Morgan Stanley στις αναδυόμενες αγορές που θα πραγματοποιηθεί επίσημα στα τέλη του Νοεμβρίου. Όλοι τονίζουν πως ο γεωπολιτικός κίνδυνος με βάση την τιμή του πετρελαίου δεν έχει απομακρυνθεί. Τότε αναμένουν η επενδυτική επιφυλακτικότητα θα διογκωθεί.

Εκθέσεις Ξένων Οίκων

Barclays: Οι χρηματοπιστωτικές αγορές οδηγούνται από δύο αντικρουόμενους παράγοντες τις τελευταίες ημέρες: την ανοδική πορεία των οικονομικών δεδομένων και την πολιτική αβεβαιότητα σε διάφορα μέρη του κόσμου. Τα μακροοικονομικά δεδομένα έχουν πάρει το πάνω χέρι, με τις αποδόσεις των ομολόγων σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο να αυξάνονται τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ακόμη και μετά από την Παρασκευή μετά τα δεδομένα επί της ανεργίας. Αν και εκτιμούσαμε και εκτιμούμε να κινηθούν τα επιτόκια υψηλότερα, ο ρυθμός της πρόσφατης κίνησης, καθώς και η προοπτική συνέχισης της πολιτικής αβεβαιότητας, υποδηλώνει ότι το ξεπούλημα στα ομόλογα είναι έτοιμο να κάνει ένα διάλειμμα.

Μια στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, εάν εγκριθεί, αναμένεται ευρέως να είναι περιορισμένη ως προς τη διάρκεια και τους στόχους. Υπάρχει μια αναδυόμενη συναίνεση μεταξύ των ξένων εμπειρογνωμόνων επί της πολιτικής του Άσαντ και των σύμμαχων του πως πιθανά θα αποφύγουν οποιαδήποτε άμεσα αντίποινα, όπως στην περίπτωση με τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές νωρίτερα αυτό το έτος, για να αποφύγουν να δώσουν στις δυτικές δυνάμεις έναν λόγο για να ανατρέψουν την ισορροπίες αποφασιστικά υπέρ των ανταρτών. Αλλά ακριβώς όπως και με πολιτική αβεβαιότητα, η προοπτική μιας στρατιωτικής δράσης, είναι ένας βραχυπρόθεσμος κίνδυνος για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς και την οικονομία.

Standards & Poor’s: Η εβδομάδα που πέρασε δεν κατάφερε να προσθέσει μεγαλύτερη σαφήνεια στις αβεβαιότητες που βασανίζουν τις αγορές εδώ και εβδομάδες. Η συζήτηση για τη Συρία συνεχίζεται, οι συζητήσεις για τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ παραμένουν σε αδιέξοδο και ο αριθμός των θέσεων εργασίας που ανακοινώθηκε την Παρασκευή, ήταν ελαφρώς πάνω από το όριο που οι αναλυτές εικάζουν πως θα κάνει την Fed να ξεκινήσει μια αυστηρότερη νομισματική πολιτική. Αυτή την εβδομάδα η ροή των ειδήσεων για μακροοικονομικά δεδομένα των ΗΠΑ, περιορίζεται στην καταναλωτική πίστη και τις λιανικές πωλήσεις. Τα δεδομένα για την Ευρωζώνη περιλαμβάνουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και τη βιομηχανική παραγωγή, το ΑΕΠ της Ιταλίας, την ανεργία του Ηνωμένου Βασιλείου και το ισπανική HPI.

Τεχνική ανάλυση

Τα επίπεδα των 923 μονάδων αποτελούν στήριξη του ΓΔ που την σχημάτισαν οι συναλλαγές στις 26 και 27/8 αλλά και στις 15 16 και 17 Απριλίου ενώ στόχος ημέρας είναι η προσέγγιση του επιπέδου των 965 μονάδων που έχουν να φανούν ως τιμή κλεισίματος από τις 18 Αυγούστου που ορίστηκε η αρχή της καθόδου της οποίας την αντίδραση βιώνουμε τον Σεπτέμβριο.

Θεωρούμε πως η υποβάθμιση του ΧΑ το καθιστά τη μόνη αγορά στις αναδυόμενες χωρίς ύπαρξη συναλλαγματικού κινδύνου και σε αυτό αποδίδουμε όπως και άλλοι την πρωτοφανή για την ιστορία του road show του Λονδίνου προσέλευση ενδιαφερόμενων fund managers. Από τις φήμες που κυκλοφόρησαν στο Λονδίνο αναφέρουμε εκείνες που σαν δικαιολογία της απουσίας αντιπροσωπείας στο  road show των ΕΥΔΑΠ ΕΥΑΘ ΟΛΠ ΟΛΘ έφεραν την πιθανότητα να έχουν ήδη βρει αγοραστές. Βέβαια στο ταμπλό θα φανεί αν οι τράπεζες έκλεψαν το ενδιαφέρον των fund managers.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα