Με έμφαση στις στρατηγικές συμμαχίες οι αποκρατικοποιήσεις του 2003

Τετάρτη, 05 Φεβρουαρίου 2003 18:43

Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του 2003 ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, ο οποίος τόνισε ότι έμφαση θα δοθεί στις στρατηγικές συμμαχίες.

Αναλυτικότερα ο κ. Χριστοδουλάκης ανακοίνωσε:

1. Ιδρυση Εταιρείας Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΕΕΑΠ) από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου Α.Ε (ΚΕΔ).

Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΕΑΠ έχει ήδη εκπονηθεί και θεμελιώνει την αίτηση προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τη χορήγηση αδείας λειτουργίας. Στο χαρτοφυλάκιο της υπό ίδρυση ΕΕΑΠ συμπεριλαμβάνονται εμπορικά ακίνητα, καθώς και ακίνητα που στεγάζουν περιφερειακές υπηρεσίες του Δημοσίου συνολικής αξίας 50 εκ. ευρώ, πλέον της προβλεπομένης αναλογίας των μετρητών που προβλέπει ο Νόμος. Τα μετρητά θα εισφερθούν από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠ&Δ).

Η βασική στρατηγική της ΕΕΑΠ είναι διπλή:

-Πρώτον, η εκμετάλλευση ακινήτων, με μισθώσεις υψηλής αξιοπιστίας. Το χαρτοφυλάκιο χαμηλού ρίσκου ενός τέτοιου μισθωτή είναι συγκριτικό πλεονέκτημα, το οποίο θα δώσει ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα στην ΕΕΑΠ της ΚΕΔ και του ΤΠ&Δ και θα συμβάλλει στην κάλυψη στεγαστικών αναγκών του Δημοσίου με ιδιωτικά κεφάλαια.

-Δεύτερον, η εκμετάλλευση εμπορικών ακινήτων που θα αποτελέσουν την πηγή άντλησης κεφαλαίων μέσω κεφαλαιακών αξιών και τακτικών εσόδων για την επέκταση της δραστηριότητας της ΕΕΑΠ.

2. Αγροτική Τράπεζα

α. Η Αγροτική Τράπεζα προχώρησε στην έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 200 εκατ. ευρώ. Το προϊόν του δανείου ενισχύει τα ίδια κεφάλαια της ΑΤΕ (Tier II). Οι απαιτήσεις των Ομολογιούχων έπονται των απαιτήσεων των καταθετών (subordinated).

Η ΑΤΕ διατήρησε την αξιολόγησή της από την Moody’s στο επίπεδο Baa1 (και το μειωμένης εξασφάλισης στο Βαα3 – ισοδύναμο S+P BBB -) παρά την επιδείνωση του περιβάλλοντος και των αξιολογήσεων άλλων τραπεζών.

β. Συμμετοχές: Βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία απεμπλοκής της Τράπεζας από μη τραπεζικές συμμετοχές και ειδικότερα:

- ΚΑΕ: Εντός των ημερών ολοκληρώνεται η μεταβίβαση του 40% των μετοχών της επιχείρησης.

- ΔΩΔΩΝΗ: Δρομολογήθηκε η μεταβίβαση πακέτου της εταιρίας στις συνεταιριστικές οργανώσεις Ηπείρου και Κερκύρας και σχεδιάζεται η περαιτέρω ανάπτυξη της επιχείρησης με την εισαγωγή της στο ΧΑΑ.

- ΑΓΝΟ: Βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός για τη μεταβίβαση πλειοψηφικού πακέτου και του μάνατζμεντ στον ιδιωτικό τομέα.

- ΡΟΔΟΠΗ: Προκηρύσσεται άμεσα ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης.

3. Ελληνικά Πετρέλαια

Ο υπουργός χαρακτήρισε δυσάρεστη εξέλιξη την κατάληξη των διαπραγματεύσεων για την πώληση των ΕΛΠΕ, την οποία απέδωσε σε πρόταση της κοινοπραξίας για μείωση του τμήματος αγοράς της εταιρίας. Η κυβέρνηση εξετάζει νέες δυνατότητες αποκρατικοποίησης.

4. ΔΕΠΑ

Εντός της εβδομάδας ξεκινά η β' φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο μήνες. Αποφασίστηκε η προεπιλογή των διαγωνιζομένων που θα συμμετάσχουν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού και οριστικοποιήθηκαν οι βασικοί όροι της συναλλαγής.

5. Ολυμπιακή Αεροπορία

α. Νέα Ολυμπιακή Αεροπορία: Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, να προχωρήσει στη δημιουργία μίας βιώσιμης Νέας Ολυμπιακής Αεροπορίας που θα αναλάβει το πτητικό έργο.

β. Συμμετοχές:

- GALILEO HELLAS: Είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας. Η διαδικασία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του Φεβρουαρίου 2003.

- ΤΕΧΝΙΚΗ ΒΑΣΗ ΟΑ: Μελετάται η απόσχιση του κλάδου με τη δημιουργία εταιρείας με συμμετοχή του αντίστοιχου τμήματος της ΕΑΒ, στην οποία θα κληθούν να συμμετάσχουν ιδιώτες επενδυτές.

6. Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα

Α. Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την εισαγωγή της εταιρείας στο ΧΑ, η οποία εκτιμάται ότι θα λάβει χώρα στο δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου.

Μετά την εισαγωγή στο ΧΑ θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για στρατηγικές συμμαχίες.

Β. Ολοκληρώθηκαν οι διαγωνισμοί για την αξιοποίηση και διαχείριση στις μαρίνες Ζέας και Φλοίσβου. Για τον Άλιμο αναμένεται να οριστικοποιηθεί το αποτέλεσμα τις επόμενες ημέρες.

Γ. Είναι σε εξέλιξη οι διαγωνισμοί, οι οποίοι αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του πρώτου εξαμήνου 2003, για τρεις νέες μεγάλες τουριστικές υποδομές:

(α) στην έκταση Γκολφ Ρόδου, όπου προβλέπεται η δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων και γκολφ,

(β) στην έκταση Αναβύσσου, όπου προβλέπεται η δημιουργία θεματικού πάρκου και

(γ) στην έκταση του πρώην αερολιμένα Ελληνικού, όπου προβλέπεται η διαμόρφωση Διεθνούς Συνεδριακού Κέντρου. Έχουν κατατεθεί τρεις προσφορές οι οποίες και αξιολογούνται.

7. ΟΛΠ

Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την εισαγωγή της επιχείρησης στο ΧΑ με διάθεση ποσοστού 25,5% των μετοχών της. Αναμένεται η λήψη των σχετικών εγκρίσεων εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

8. ΕΛΤΑ

Προετοιμάζεται η εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο εντός του 2003. Παράλληλα, διερευνάται η διεθνής αγορά για προοπτικές συνεργασιών καθώς και η ανάπτυξη του κλάδου των ταχυμεταφορών.

9. ΕΧΑΕ

Αποφασίστηκε η μεταβίβαση έως και του συνόλου της συμμετοχής του Δημοσίου (33,3% των μετοχών), η οποία εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί σύντομα.

10. Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Ολοκληρώθηκε ο μετασχηματισμός του σε ανώνυμη εταιρεία και εξετάζονται οι προοπτικές μετοχοποίησης.

11. ΕΥΔΑΠ

Αναζήτηση στρατηγικού εταίρου με διεθνή προκήρυξη.

12. ΞΥΣΤΟ

Ο διαγωνισμός θα επαναληφθεί με το ίδιο ελάχιστο τίμημα και τις ίδιες προδιαγραφές. Δεν αντιμετωπίζεται θέμα ανανέωσης της υφιστάμενης σύμβασης.

13. ΤΑΝΕΟ

Είναι στο τελικό στάδιο έγκρισης η πρώτη επένδυση ύψους 24 εκατ. ευρώ που αφορά στη δημιουργία venture capital fund που θα επενδύει σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πηγή: AΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα