Έβανς: Θα μπορούσε να αρχίσει μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Fed αργότερα φέτος

Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2013 20:20
UPD:21:12
REUTERS/DANNY MOLOSHOK

O πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας του Σικάγου Τσαρλς Έβανς (φωτογραφία αρχείου).

Η αμερικανική ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα (Fed) θα μπορούσε να ξεκινήσει τη διαδικασία σταδιακού τερματισμού της πολιτικής νομισματικής τόνωσης της οικονομίας των ΗΠΑ μέσω της αγοράς ομολόγων αργότερα εντός του έτους, όσο η οικονομία θα δείχνει δείγματα βελτίωσης, όμως σύμφωνα με τις ενδείξεις θα συνεχίσει να κρατά κοντά στο μηδέν τα επιτόκια δανεισμού της για άλλα δύο χρόνια.

Τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας του Σικάγου Τσαρλς Έβανς.

Ο Έβανς δεν προσδιόρισε με περισσότερη ακρίβεια τον μήνα κατά τον οποίο θα μπορούσε να αρχίσει η μείωση των αγορών κρατικών αξιόγραφων από τη Fed, εάν και κατά πόσον δηλαδή η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα πρόκειται να αρχίσει την διαδικασία αυτή μέσα στον Σεπτέμβριο, όπως ανέμεναν κάποιοι επενδυτές.

«Πιστεύω ότι οι οικονομικές προσδοκίες θα υλοποιηθούν κατά τρόπο ώστε να μειώσουμε τον ρυθμό αγορών, ξεκινώντας αργότερα εντός του έτους και να ολοκληρώσουμε τη μείωση αυτή σε δύο στάδια», είπε ο Έβανς σε εκδήλωση που οργάνωσε η AgFirst Farm Credit Bank.

«Κατ’ εμέ, για να αρχίσουμε τη μείωση, θα ήταν καλύτερο πρώτα να είμαστε πεπεισμένοι πως τα διαθέσιμα στοιχεία θα δείχνουν πως έχει δρομολογηθεί για τα καλά η οικονομική ανάπτυξη», είπε ο Έβανς, που είναι μέλος με δικαίωμα ψήφου στην επιτροπή χάραξης νομισματικής πολιτικής της Fed.

Πρόσθεσε πως ευελπιστεί ότι η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα ξεπεράσει το 3% έως το 2014, έπειτα από πολλά χρόνια βαθιάς ύφεσης.

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα