Καμία συζήτηση για νέα βοήθεια πριν τον Απρίλιο, λέει η εκπρόσωπος του Σόιμπλε

Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2013 16:06
UPD:16:19

Καμία συζήτηση για νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, δεν θα διεξαχθεί πριν από τον Απρίλιο του 2014, επανέλαβε η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας Μαριάνε Κοτέ, επισημαίνοντας ότι δεν είναι ακόμη δυνατό να τοποθετηθεί κανείς, ούτε σε ό,τι αφορά το ύψος ενδεχόμενης βοήθειας, αλλά ούτε και αν θα συνεπάγεται νέα μέτρα.

«Το θέμα ενός νέου προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα δεν είναι προς το παρόν στην ημερήσια διάταξη. Θα το συζητήσουμε την επόμενη χρονιά, όταν θα έχουμε πιο ακριβή στοιχεία για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημοσιονομική κατάσταση», δήλωσε η κ. Κοτέ στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των συντακτών.

Ο ίδιος ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει πολλές φορές επαναλάβει το ίδιο χρονοδιάγραμμα, ωστόσο χθες Πέμπτη το πρακτορείο Reuters μετέδωσε, επικαλούμενο ευρωπαίους αξιωματούχους, ότι η Ευρωζώνη πιθανότατα να αποφασίσει σχετικά με ένα τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα το Νοέμβριο, όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας.

«Όχι σε κούρεμα και αναδρομική ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών»

Την ίδια ώρα, στο ίδιο μήκος κύματος με τις θέσεις που έχει διατυπώσει πολλές φορές ο κ. Σόιμπλε, κινείται και ο επικεφαλής της Επιτροπής Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής και στενός συνεργάτης της καγκελαρίου Μέρκελ, Νόρμπερτ Μπάρτλε. 

Σε συνέντευξή του στη γερμανική ιστοσελίδα της Wall Street Journal, λέει «όχι» σε νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και σε αναδρομική ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αφήνοντας πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας χρηματοδοτικής βοήθειας, εφόσον η Αθήνα πληροί τις προϋποθέσεις.

«Με ένα δεύτερο "κούρεμα" του χρέους δεν λύνονται τα προβλήματα της Ελλάδας. Αντιθέτως», δηλώνει ο κ. Μπάρτλε και υποστηρίζει έτσι «δίδεται η εντύπωση ότι αρκεί να είναι κανείς διστακτικός και αρκετά ανθεκτικός και τότε θα του διαγραφούν τα χρέη», ενώ η συνέπεια είναι νέα ελλείμματα. Προβλέπει δε ότι σε αυτή την περίπτωση, το αργότερο το 2020, θα βρισκόμασταν και πάλι στο ίδιο ύψος χρέους.

Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός τονίζει την ανάγκη «να εξαλειφθούν τα δομικά ελλείμματα και να γίνουν οι δομικές μεταρρυθμίσεις», επισημαίνοντας ότι «με "κούρεμα" του χρέους αφαιρείται αυτή η πίεση».

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο επιπλέον χρηματοδοτικής ανάγκης για την Ελλάδα, ο κ. Μπάρτλε διευκρινίζει ότι δεν είναι δυνατό να προβλεφθεί από σήμερα και σημειώνει ότι η Αθήνα μπορεί να ελπίζει μόνο αν εκπληρώσει όλους τους όρους που έχουν τεθεί.

«Στα μέσα του 2014 θα μπορέσουμε να εκτιμήσουμε αν υπάρχει νέα ανάγκη χρηματοδότησης της Ελλάδας- και αν ναι, τι ύψους», δηλώνει και χαρακτηρίζει τα νούμερα που συζητούνται τώρα «εκτιμήσεις», καθώς, όπως λέει, ακόμη δεν είναι καθόλου σαφές πώς θα πάνε οι ιδιωτικοποιήσεις και ποια αποτελέσματα θα έχουν και άλλα μέτρα της κυβέρνησης.

Αναφέρει ωστόσο ότι αν αποδειχτεί ότι η Ελλάδα χρειάζεται νέα χρηματοδότηση, υπάρχει βούληση να βοηθηθεί η χώρα. «Φυσικά, προϋπόθεση είναι να εκπληρώσει και η Ελλάδα τους όρους που έχουν τεθεί».

Ο Νόρμπερτ Μπάρτλε καταφέρεται ακόμη εναντίον των Πρασίνων οι οποίοι ζητούν «κούρεμα» υπό όρους, αλλά και εναντίον όσων ζητούν την αναδρομική ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

«Αφενός δεν υπάρχει ακόμα αυτό το εργαλείο και αφετέρου δεν το θέλουμε», δηλώνει χαρακτηριστικά και επισημαίνει ότι ούτε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ούτε η Βουλή θα συμφωνούσαν σε κάτι τέτοιο.

«Αν κάνουμε εκ των υστέρων ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω του ΕΜΣ, τότε μεθαύριο θα συρρικνωθεί υπερβολικά ο όγκος του Μηχανισμού. Έτσι, όμως, θα τον καθιστούσαμε διάτρητο», επισημαίνει.

Αναφερόμενος στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο, τονίζει ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο και δεν θα χρειαστούν νέα προγράμματα.

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα