Βρετανία : 4% η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής πέρυσι

Παρασκευή, 07 Φεβρουαρίου 2003 12:19

Τη μεγαλύτερη μείωση μέσα σε 11 χρόνια σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή της Βρετανίας πέρυσι, ενώ τη μεγαλύτερη υποχώρηση εμφάνισε ο κλάδος των ηλεκτρικών και οπτικών εξαρτημάτων.

Πέρυσι, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε σε ποσοστό 4%, από 5% που ήταν το 1991. Τον Δεκέμβριο σημείωσε πτώση 0,3% σε σύγκριση με το Νοέμβριο, μήνας κατά τον οποίο αυξήθηκε σε ποσοτό της τάξης του 0,4%, ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στη Βρετανία, θα ήταν σε ποσοστό 0,1%.

Η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε χθες απροσδόκητα στη μείωση των επιτοκίων στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1995, κάτι που καταδεικνύει τη χαμηλή διεθνή και εθνική ζήτηση http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/02/06/279599.htm .

Η βιομηχανία, που αποτελεί το ένα πέμπτο της οικονομίας της Βρετανίας, αναπτύχθηκε κατά 1,7% πέρυσι και με τον χαμηλότερο ρυθμό μέσα σε μια δεκαετία. Ο τομέας των υπηρεσιών, το μεγαλύτερο κομμάτι του ΑΕΠ συρρικνώνεται και οι παραγγελίες των βιομηχανιών υποχωρούν.

Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, ενδέχεται να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση κατά 0,25% τον Ιούνιο, εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές.

Ο διευρυμένος δείκτης της βιομηχανικής παραγωγής, ο οποίος αποτελείται από βιομηχανίες, εταιρείες κοινής ωφελείας, μεταλλευτικές εταιρείες και λατομεία, υποχώρησε πέρυσι σε ποσοστό της τάξης του 3,5%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα