Γνώμη: Η υλοποίηση του προγράμματος

Σάββατο, 31 Αυγούστου 2013 07:00
UPD:07:41
REUTERS/JOHN KOLESIDIS

Η πρόοδος όσον αφορά την εφαρμογή του συνοδευτικού προγράμματος πολιτικής στην Ελλάδα παρακολουθείται σε απαρέγκλιτη, τακτική και συγκεκριμένη βάση.

Πρωταρχικός στόχος του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής είναι η αποκατάσταση της δημοσιονομικής διατηρησιμότητας της Ελλάδας, η διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και η τόνωση της ανταγωνιστικότητας, της οικονομικής ανάπτυξης και απασχόλησης σε διαρκή βάση. Αυτό διακηρύσσει η κυβέρνηση, αλλά και προκύπτει μέσα από τα κείμενα των μνημονίων και των νομοσχεδίων.

Προς το σκοπό αυτό το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια πλήρη σειρά φιλόδοξων και αλληλοενισχυόμενων πολιτικών. Οπως ισχύει για όλα τα κράτη-μέλη που έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα χρηματοδοτικής συνδρομής, η πρόοδος όσον αφορά την εφαρμογή του συνοδευτικού προγράμματος πολιτικής στην Ελλάδα παρακολουθείται σε απαρέγκλιτη, τακτική και συγκεκριμένη βάση.

Στις διάφορες αξιολογήσεις των προγραμμάτων στις οποίες έχει προβεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει, μεταξύ των άλλων, ότι τα μεταρρυθμιστικά σχέδια, στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής, είναι εκτενή και φιλόδοξα, αλλά οι κίνδυνοι υλοποίησης εξακολουθούν να είναι μεγάλοι. 

Η πλήρης εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, το οποίο  επικεντρώνεται κυρίως στις διαρθρωτικές αλλαγές, είναι καίριας σημασίας για να εξασφαλιστεί πρόοδος όσον αφορά όλους τους στόχους της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» και για να επιτύχει η Ελλάδα βιώσιμη ανάπτυξη και να δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει θέσει πέντε πρωταρχικούς στόχους μέχρι το 2020, η επίτευξη των οποίων από την Ελλάδα έχει μεγάλη σημασία. Μεταξύ αυτών είναι η αύξηση του ποσοστού του πληθυσμού που πρέπει να απασχολείται στο 75%. Ποσοστό 3% του ΑΕΠ πρέπει να επενδύεται στην έρευνα και στην ανάπτυξη. Τα άτομα που εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο θα πρέπει να είναι κάτω από 10% και τουλάχιστον 40% της νέας γενιάς θα πρέπει να έχει πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Oι κίνδυνοι υλοποίησης του προγράμματος συνδέονται κυρίως με τις αντιδράσεις που μπορεί να προκληθούν από την πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και των μέτρων λιτότητας που έχουν επηρεάσει το διαθέσιμο εισόδημα και την πορεία των οικονομικών αποτελεσμάτων των επιχειρήσεων. Παράλληλα, η ανάκαμψη της οικονομίας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις ανασταλτικές επιπτώσεις από την έντονη δημοσιονομική εξυγίανση το 2013 και την ισχνή οικονομική ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ.

Στο μεταξύ, η συνεπής εφαρμογή της πολιτικής θα συμβάλει στην εξάλειψη της αβεβαιότητας και στη στήριξη της εμπιστοσύνης από τις χώρες της Ευρωζώνης και τις αγορές, υποστηρίζεται από την Επιτροπή.

Η διοχέτευση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, που αναμένεται από την τακτοποίηση των καθυστερούμενων οφειλών της κυβέρνησης προς τις επιχειρήσεις, και μια πιο δυναμική τουριστική περίοδος μπορεί να συμβάλουν επίσης περισσότερο από ό,τι αναμενόταν στην ενδυνάμωση των προϋποθέσεων για την ανάπτυξη, που αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση για τη μείωση του χρέους και της ανεργίας.

Η μεγαλύτερη απορρόφηση των κονδυλίων της Ε.Ε. θα μπορούσε επίσης να συμβάλει θετικά και η κυβέρνηση οφείλει να αξιοποιήσει στο έπακρο αυτή τη δυνατότητα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΛΑΚΟΥΤΣΗΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα