Τάσεις ανάκαμψης στις ευρωπαϊκές αγορές

Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2003 10:39
UPD:12:54

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται κατά την πρώτη ώρα των συναλλαγών οι ευρωπαϊκές μετοχές μετά τη σημαντική χθεσινή ενίσχυση των χρηματιστηριακών δεικτών στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος αποδίδεται κυρίως στις αμυδρές ελπίδες περί αποφυγής ενός νέου πολέμου στον Κόλπο μετά τη χθεσινή δήλωση του αμερικανού πρεσβευτή στο Ιράκ ότι η Βαγδάτη συμφώνησε σε άνευ όρων πτήσεις αναγνωριστικών αεροσκαφών πάνω από τα εδάφη της.

Στις 10:27 (ώρα Ελλάδος), στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 είχε διαμορφωθεί στις 3.612,6 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,94%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 2.798 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 0,96% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 2.590,7 μονάδες με οριακή άνοδο 0,18%. Ο δείκτης DJ Stoxx των 50 επιλεγμένων μετοχών ενισχύεται κατά 0,99% και έχει φθάσει τις 2.184,13 μονάδες.

Επικεφαλής της ανοδικής τάσης έχει τεθεί ο χρηματοοικονομικός κλάδος στον απόηχο της είδησης ότι η Morgan Stanley αναβάθμισε την αξιολόγησή της για τη μετοχή της βελγικής εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Fortis. Η μετοχική τιμή της τελευταίας ενισχύεται κατά 3,3%.

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον προσελκύει και ο τομέας των τηλεπικοινωνιακών με τις μετοχές της φινλανδικής Nokia και της γαλλικής Alcatel να ενισχύονται κατά 2,5% και 2,4% αντιστοίχως.

Αντιθέτως, σημαντικές απώλειες (6,8%) καταγράφει η μετοχή του ολλανδικού φαρμακευτικού ομίλου Akzo Nobel μετά την προειδοποίηση ότι αναμένει υποχώρηση της κερδοφορίας του στο τρέχον έτος.

Πτώση (0,83%) σημειώνει και η μετοχή της ολλανδικής Philips, η οποία ανακοίνωσε διεύρυνση της ζημίας της στο τέταρτο τρίμηνο του 2002 http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/02/11/280895.htm .

Τέλος, ανοδικά κινείται η μετοχή της πετρελαϊκής ΒP εν αναμονή της ανακοίνωσης των οικονομικών της αποτελεσμάτων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, τα κέρδη της βρετανικής εταιρείας στο τέταρτο τρίμηνο του 2002 σημείωσαν αύξηση κατά 44% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2001. Τα επίσημα στοιχεία θα ανακοινωθούν στις 12 μ. (ώρα Ελλάδος).

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται επίσης στις 17:00 η κατάθεση του διοικητή της Fed, Αλαν Γκρίνσπαν, ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου για τη νομισματική πολιτική. «Πιθανότατα (ο Αλαν Γκρίνσπαν) θα πει ότι οι γεωπολιτικές ανησυχίες είναι το κατ' εξοχήν εμπόδιο σε μια ανάπτυξη πάνω από το μέσο όρο», δήλωσε στη Wall Street Journal ο Γουίλιαμ Ντάντλεϊ, κορυφαίο στέλεχος της Goldman Sachs.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα