Νοβότνι: Αποκλείονται αυξήσεις επιτοκίων στο εγγύς μέλλον

Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2013 12:59
UPD:13:12
REUTERS/LEONHARD FOEGER

Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ, Έβαλντ Νοβότνι (φωτογραφία αρχείου).

Απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης των ευρωπαϊκών επιτοκίων στο εγγύς μέλλον ο αξιωματούχος της ΕΚΤ, Έβαλντ Νοβότνι, δεδομένου ότι οι πληθωριστικές πιέσεις αναμένεται να παραμείνουν σταθερές.

Ο κ. Νοβότνι τόνισε ότι η νομισματική πολιτική θα ασκείται με τρόπο, ώστε τα επιτόκια να παραμένουν στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα. «Η ερμηνεία είναι ότι για το ορατό μέλλον αποκλείονται οι αυξήσεις των επιτοκίων», σημείωσε.

«Το βασικό θέμα είναι η προσδοκίες για σταθερότητα του πληθωρισμού. Όσο αναμένεται σταθερότητα, η μελλοντική κατεύθυνση της πολιτικής [της ΕΚΤ] υποδεικνύει στις αγορές ότι δεν πρέπει να αναμένουν μία αύξηση των επιτοκίων», δήλωσε ο αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης.

Η επόμενη σύνοδος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη. Έρευνα του Reuters μεταξύ 60 οικονομολόγων έδειξε ότι η κεντρική τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητο τόσο το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης όσο και το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων - στο 0,5% και μηδέν, αντίστοιχα, σήμερα - τουλάχιστον έως το 2015.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα