Wall Street: Προσυνεδριακό σχόλιο

Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2003 15:54
UPD:16:00

ΑΝΟΔΙΚΑ εκτιμάται ότι θα κινηθούν οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Νέα Υόρκη κατά την έναρξη των συναλλαγών.

Η αισιοδοξία των αναλυτών βασίζεται κυρίως στις προσδοκίες ότι ο διοικητής της Fed, Αλαν Γκρίνσπαν, στην τακτική εξαμηνιαία κατάθεσή του ενώπιον της Επιτροπής Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας (στις 17:00 ώρα Ελλάδος) θα διατηρήσει τη συγκρατημένα αισιόδοξη στάση του σχετικά με τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας.

Στην τελευταία της συνεδρίαση, στις 29/1/2003, η κεντρική τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών διατήρησε αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική επισημαίνοντας ότι η αμερικανική οικονομία θα βελτιωθεί, μόλις περιορισθούν οι φόβοι περί πολέμου.

Οι ανησυχίες για τις οικονομικές επιπτώσεις από ενδεχόμενο πόλεμο με το Ιράκ έχει οδηγήσει κορυφαίους αναλυτές να αναθεωρήσουν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας κατά το τρέχον έτος.

Στην έκδοση Φεβρουαρίου του Blue Chip Economic Indicators, οι αναλυτές διατυπώνουν την εκτίμηση ότι η αμερικανική οικονομία θα σημειώσει ρυθμό ανάπτυξης 2,7% το 2003. Παράλληλα, το 84% των ερωτηθέντων αναλυτών συμφωνεί ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων κατά το τρέχον έτος http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/02/11/280741.htm .

Σε ό,τι αφορά τα νέα από το μέτωπο των επιχειρήσεων, η Aetna, ο δεύτερος μεγαλύτερος ασφαλιστικός όμιλος στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι στο τέταρτο τρίμηνο του 2002 εμφάνισε κέρδη ύψους 98,2 εκατ. ευρώ ή 63 σεντς ανά μετοχή έναντι ζημίας 187,6 εκατ. ευρώ ή 1,30 δολ. ανά μετοχή στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2001.

Επιπλέον, οι καθαρές ζημίες του ξενοδοχειακού ομίλου Marriott International άγγιξαν τα 37 εκατ. δολάρια στο τρίμηνο μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου έναντι ζημιών ύψους 116 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, πριν από ένα χρόνο Η Marriott προειδοποίησε ωστόσο ότι η κερδοφορία της στο τρέχον έτος θα είναι χαμηλότερη των προβλέψεων.

Μετά την επίσημη λήξη της συνεδρίασης θα ανακοινωθούν τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών Deree, Αpplied Materials και Prudential Financial.

Yπενθυμίζεται ότι χθες οι δείκτες Dow Jones και Nasdaq ενισχύθηκαν κατά 0,71% και 1,11% αντιστοίχως. Στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος συνέβαλε προς το τέλος των συναλλαγών η είδηση ότι το Ιράκ αποφάσισε να επιτρέψει τις άνευ όρων πτήσεις αναγνωριστικών αεροσκαφών πάνω από το έδαφός του στην προσπάθεια εντοπισμού απαγορευμένων όπλων. Το γεγονός αυτό απομάκρυνε προσωρινά την προοπτική νέου πολέμου στον Κόλπο δίνοντας ώθηση τόσο στις αμερικανικές μετοχές όσο και στο δολάριο.

Αντιθέτως, πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές πετρελαίου. Αυτή την ώρα, στην αγορά της Νέας Υόρκης, η τιμή του αργού για συμβόλαια παράδοσης Μαρτίου υποχωρεί κατά 64 σεντς και έχει διαμορφωθεί στα 34,48 δολάρια ανά βαρέλι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα