Υπό έντονες πιέσεις η Ν.Υ.

Σήκωσαν κεφάλι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2003 00:01
UPD:06:41

ΠΙΕΣΕΙΣ δέχθηκαν οι μετοχικές τιμές στη Wall Street κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, καθώς οι δηλώσεις του διοικητή της Φέντεραλ Ριζέρβ, Αλαν Γκρίνσπαν, δεν έδωσαν «πνοή» στην αγορά.

Ο Γκρίνσπαν είπε ότι η αβεβαιότητα από το ενδεχόμενο πολέμου στο Ιράκ θέτει εμπόδια στις επιχειρηματικές δαπάνες και επισκιάζει τις οικονομικές προοπτικές.

Οι μετοχές τεχνολογίας δέχθηκαν κάποιο στήριγμα προσωρινά μετά την επιβεβαίωση από την Texas Instruments ότι τα κέρδη του πρώτου τριμήνου της θα διαμορφωθούν στα 6 σεντ ανά μετοχή. Σημαντική άνοδο της τάξης του 3% σημείωσε επίσης η μετοχή της Cisco Systems χάρη στο αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) έχασε συνολικά 77,00 μονάδες, ποσοστό 0,97%, φθάνοντας στις 7.843,11 μονάδες. Με οριακές απώλειες 1,22 μονάδας, ποσοστό 0,09%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.295,46 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ανέκαμψαν δυναμικά από τα χαμηλά επίπεδα της εξαετίας στα οποία είχαν υποχωρήσει τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές επέστρεψαν στις αγορές τίτλων, κυρίως τεχνολογίας και ασφαλειών, παίρνοντας κουράγιο από τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι εταιρείες Philips και Converium.

Οι όγκοι συναλλαγών, ωστόσο, περιορίστηκαν σε επίπεδα κάτω του μέσου όρου, καθώς ο Αλαν Γκρίνσπαν απογοήτευσε τις αγορές με όσα είπε σχετικά με την κατάσταση και τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με άνοδο 2,4% και 3% αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να επιστρέφει στις 788 μονάδες. Ολοι οι βασικοί εθνικοί χρηματιστηριακοί δείκτες κατέγραψαν σημαντικά κέρδη, ωστόσο παρέμειναν αρκετά κοντά στα χαμηλά επίπεδα της εξαετίας.

Οι μετοχές ασφαλιστικών ομίλων, Munich Re, Aegon, ING, Fortis, Axa, Generali, έκλεισαν με κέρδη άνω του 5% έπειτα από την είδηση πως η Converium ανακοίνωσε καλύτερα των προβλέψεων κέρδη για το 2002.

Η μετοχή της Philips ενισχύθηκε κατά 5,7% για τον ίδιο λόγο, παρασύροντας σε άνοδο τις μετοχές τεχνολογίας, όπως Nokia (+4,75%), Tele2 (+11,2%), Sandvik (+7,2%).

Εμπειρογνώμονες και χρηματιστές τονίζουν πως το επενδυτικό κλίμα παραμένει βαρύ και ότι η χθεσινή ανάκαμψη δεν αποτελεί τίποτα άλλο παρά μεμονωμένες τοποθετήσεις επαγγελματιών στα χαμηλά της αγοράς.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα