«Λουκέτα» σε πρατήρια για το σύστημα εισροών - εκροών

Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2013 18:07
UPD:19:21
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΦΩΤΗΣ ΠΛΕΓΑΣ Γ.

Σήμερα συνολικά ελέγχθηκαν 54 πρατήρια υγρών καυσίμων σε Αττική και Θεσσαλονίκη, από τα οποία τα 7 δεν είχαν συμμορφωθεί.

Λουκέτο σε επτά πρατήρια που δεν έχουν εγκαταστήσει το σύστημα εισροών – εκροών βάζει το υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς ξεκίνησε η διαδικασία ελέγχων προκειμένου να διαπιστωθεί η συμμόρφωση με τον σχετικό νόμο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, μέχρι χθες Τρίτη, τελευταία ημέρα της προθεσμίας, είχαν προχωρήσει τις  διαδικασίες εγκατάστασης συστήματος εισροών εκροών, κατ‘ ελάχιστον 1202 πρατήρια σε σύνολο 1250 πρατηρίων που είναι καταγεγραμμένα στο Παρατηρητήριο Τιμών καυσίμων, σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Σήμερα συνολικά ελέγχθηκαν 54 πρατήρια υγρών καυσίμων σε Αττική και Θεσσαλονίκη, από τα οποία τα 7 δεν είχαν συμμορφωθεί.

«Με το πέρας της προθεσμίας για την εγκατάσταση του συστήματος εισροών – εκροών στα πρατήρια υγρών καυσίμων, το 95% των βενζινάδικων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη συμμορφώθηκαν. Τα υπόλοιπα πρατήρια ξεκίνησαν να κλείνουν από σήμερα και δεν πρόκειται να ανοίξουν εάν δεν συμμορφωθούν πλήρως προς τη νομοθεσία. Δεν θα κάνουμε καμία διαπραγμάτευση, κανένα συμβιβασμό, καμία έκπτωση σε αυτό. Ο νόμος θα εφαρμοστεί, θα εφαρμοστεί απολύτως» διεμήνυσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης. 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Συστήματα εισροών εκροών στα πρατήρια υγρών καυσίμων

Εν τω μεταξύ, υπεγράφη σήμερα απόφαση για την επέκταση του συστήματος εισροών – εκροών στους μεταπωλητές του πετρελαίου θέρμανσης, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν εγκαταστήσει το σύστημα μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2013. Αυτό που εκκρεμεί είναι η επέκταση του συστήματος σε διυλιστήρια και εταιρείες εμπορίας.

Στη συνέντευξη Τύπου επισημάνθηκε ακόμη ότι μετά την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, εκκρεμεί η εγκατάσταση του συστήματος εισροών – εκροών σε 5 περιφερειακές ενότητες και συγκεκριμένα σε Αχαΐα, Μαγνησία, Λάρισα, Ηράκλειο και Ιωάννινα και μέχρι την Άνοιξη του 2014 το πλάνο προβλέπει να έχει εγκατασταθεί το σύνολο σε όλη την επικράτεια.

Ο υφυπουργός Αθανάσιος Σκορδάς αποκάλυψε ακόμη ότι έχει ολοκληρωθεί η επισκευή του «μυστικού» αυτοκινήτου, το οποίο θα κάνει ελέγχους.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου θα λειτουργήσει διαδικτυακή εφαρμογή στη Γ.Γ.Π.Σ. στην οποία οι υπόχρεοι εγκατάστασης συστήματος εισροών – εκροών (Βενζινοπώλες ) θα επικαιροποιήσουν τα στοιχεία του μητρώου εγκατάστασης και θα καταχωρίσουν τα στοιχεία των δεξαμενών και αντλιών καυσίμων της εγκατάστασης.

Την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι δοκιμές διαλειτουργικότητας και πλέον θα γίνεται καταγραφή των κινήσεων εισροών – εκροών στη Γ.Γ.Π.Σ.

Μετά τη συλλογή των αρχικών στοιχείων θα ξεκινήσουν και οι έλεγχοι συμμόρφωσης από τις ελεγκτικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών.

Ακόμη το υπουργείο ανακοίνωσε ότι η απαραίτητη Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα συστήματα εισροών-εκροών στις φορολογικές αποθήκες – συστήματα που λόγω όγκου των αποθηκών αυτών, έχουν μεγαλύτερη τεχνική πολυπλοκότητα – είναι στα τελικά στάδια διαβούλευσης και θα έχει υπογραφεί πριν το τέλος του Σεπτεμβρίου.

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα