Βρετανία : Μείωση της ανάπτυξης, άνοδος του πληθωρισμού το 2003

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας
Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2003 13:17

Μείωση της οικονομικής ανάπτυξης και αύξηση του πληθωρισμού, προβλέπει η Τράπεζα της Αγγλίας, στοιχεία τα οποία συνηγορούν στη διατήρηση των επιτοκίων δανεισμού στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1955.

Η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας, ανακοίνωσε ότι η οικονομική ανάπτυξη θα έχει ρυθμό λίγο χαμηλότερο του 2,5% το τρέχον έτος, χαμηλότερο δηλ. του 3,1% που προέβλεπε τον Νοέμβριο. Ο πληθωρισμός θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο από τον στόχο του 2,5% και θα υποχωρήσει το 2004.

Η ανάπτυξη στη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία της Ευρώπης, ήταν 1,7% το 2002, ο χαμηλότερος ρυθμός από το 1992. Η διοίκηση της τράπεζας επεσήμανε ότι ο κίνδυνος ενός πολέμου στο Ιράκ και η εξασθένηση της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης που άρχισε πέρυσι, υπονομεύουν την ανάπτυξη και θα ανακόψουν την πτωτική πορεία του πληθωρισμού.

«Η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη είναι ανομοιογενής», επισημαίνει η Τράπεζα της Αγγλίας στην τριμηνιαία έκθεσή της για τον πληθωρισμό.

Την περασμένη εβδομάδα, η αρμόδια επιτροπή της Τράπεζας της Αγγλίας για τη νομισματική πολιτική, αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη και μείωσε για πρώτη φορά μετά τον Νοέμβριο του 2002 τα βασικά επιτόκια δανεισμού στο 3,75%. http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/02/06/279599.htm .

Αυτή η μείωση των επιτοκίων τον Νοέμβριο, είχε ακολουθήσει την αντίστοιχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της Federal Reserve Bank των ΗΠΑ, στο 2,75% και 1,25% αντιστοίχως.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα