Μέρκελ: Η Ελλάδα δεν έπρεπε να μπει στο ευρώ

Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2013 08:56
UPD:10:47
REUTERS/FABIAN BIMMER

Η γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, κατηγόρησε τον προκάτοχό της Γκέρχαρντ Σρέντερ, για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, τονίζοντας πως δεν έπρεπε να έχει επιτρέψει ποτέ να μπει η Ελλάδα στη νομισματική ένωση.

«Δεν θα έπρεπε να επιτραπεί στην Ελλάδα να μπει στο ευρώ» το 2001, δήλωσε η κ. Μέρκελ, μιλώντας την Τρίτη σε προεκλογική συγκέντρωση ενώπιον 1.000 υποστηρικτών της, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

«Ο καγκελάριος Σρέντερ δέχτηκε την είσοδο της Ελλάδας και αποδυνάμωσε το Σύμφωνο Σταθερότητας. Και οι δύο αποφάσεις ήταν θεμελιωδώς λανθασμένες και αποτέλεσαν την αφετηρία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα», υποστήριξε.

CNNINTERNATIONAL

Νέες δηλώσεις για την Ελλάδα έκανε και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σημειώνοντας ότι το ποσό των 11 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο εκτιμάται ότι θα χρειαστεί για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, δεν είναι «εντελώς μη ρεαλιστικό».

Ο κ. Σόιμπλε απέρριψε τους ισχυρισμούς των Σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι υπολογίζουν τις ανάγκες της Ελλάδας ως το 2020 σε 77 δισεκατομμύρια, ενώ απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.

«Το ποσό (των 11 δισεκατομμυρίων) δεν είναι εντελώς μη ρεαλιστικό. Και σίγουρα θα πρόκειται για ένα μικρό μέρος του ύψους των προηγούμενων πακέτων», δήλωσε ο γερμανός υπουργός σε συνέντευξή του στην «Passauer Neue Presse» και διευκρίνισε ότι το SPD συγχέει «το μικτό με το καθαρό ποσό», χαρακτηρίζοντας τους υπολογισμούς «ακατανόητους» και «λανθασμένους».

Κάλεσε μάλιστα τους Σοσιαλδημοκράτες να σταματήσουν να δημιουργούν κάθε τόσο νέες αβεβαιότητες προς χάρη της εκλογικής τακτικής.
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα