Wall Street: Προσυνεδριακό σχόλιο

Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2003 15:27
UPD:15:40

ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ εμφανίζονται οι αναλυτές για τη σημερινή συνεδρίαση της Wall Street επικαλούμενοι τους φόβους για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις -μετά τη δημοσιοποίηση μηνύματος που αποδίδεται στον Οσάμα Μπιν Λάντεν- και ορισμένα αποθαρρυντικά εταιρικά αποτελέσματα.

Προβληματισμό προκαλούν επίσης τα επιφυλακτικά σχόλια του διοικητή της Fed, Αλαν Γκρίνσπαν, σχετικά με τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας. Μιλώντας χθες ενώπιον επιτροπής της Γερουσίας, ο ισχυρός άνδρας της Fed τόνισε ότι η αβεβαιότητα από το ενδεχόμενο πολέμου στο Ιράκ θέτει εμπόδια στις επιχειρηματικές δαπάνες και επισκιάζει τις οικονομικές προοπτικές.

Πιέσεις ενδέχεται να δεχθεί ο κλάδος υψηλής τεχνολογίας στον απόηχο της είδησης ότι οι ζημίες της εταιρείας ημιαγωγών Applied Materials διευρύνθηκαν στα 65,7 εκατ. δολ. στο τέταρτο τρίμηνο του 2002 από 45,5 εκατ. δολ. στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2001. Παράλληλα, οι πωλήσεις της αμερικανικής εταιρείας στο εξάμηνο που ολοκληρώθηκε στις 26 Ιανουαρίου διαμορφώθηκαν στα 1,05 δισεκ. δολ. έναντι 1,15 δισεκ. δολ. που ανέμεναν οι αναλυτές.

Η μετοχική τιμή της Intel στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 0,91%.

Μεγαλύτερη πτώση (1,92%) σημειώνει η μετοχή της Microsoft. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της "Wall Street Journal", οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές άνοιξαν «μέτωπο» εναντίον του αμερικανικού κολοσσού επιχειρώντας να εμποδίσουν τις προσπάθειές του να επεκτείνει το μονοπώλιό του και σε άλλες αγορές http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/02/12/281190.htm .

Ανάλογες απώλειες καταγράφει και η μετοχή της Coca Cola, καθώς τα αποτελέσματα της εταιρείας στο τέταρτο τρίμηνο του 2002 ήταν κατώτερα των προβλέψεων. Όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο, τα καθαρά της κέρδη διαμορφώθηκαν στα 930 εκατ. δολ. ή 38 σεντς ανά μετοχή από 914 εκατ. δολ. ή 37 σεντς ανά μετοχή στο τελευταίο τρίμηνο του 2001. Οι αναλυτές έκαναν λόγο για κέρδη 40 σεντς ανά μετοχή. Οι πωλήσεις της αυξήθηκαν 13% φθάνοντας τα 4,8 δισεκ. δολ.

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης θα ανακοινωθούν τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών News Corp. και Brocade Communications, ενώ από το μέτωπο της οικονομίας δεν αναμένονται σημαντικές ανακοινώσεις.

Αύριο στις 15:30 θα ανακοινωθούν οι λιανικές πωλήσεις Ιανουαρίου, οι οποίες εκτιμάται ότι μειώθηκαν κατά 0,5% έναντι αυξήσεως κατά 1,2% το Δεκέμβριο. Εξαιρουμένων των πωλήσεων αυτοκινήτων οι προβλέψεις κάνουν λόγο για αύξηση των παραπάνω πωλήσεων κατά 0,4%.

Την ίδια ώρα θα δοθούν στη δημοσιότητα και οι νέες αιτήσεις για χορήγηση επιδόματος ανεργίας την εβδομάδα μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών, οι εν λόγω αιτήσεις διαμορφώθηκαν στις 390.000 από 391.000 το αμέσως προηγούμενο επταήμερο.

Υπενεθυμίζεται τέλος ότι στη χθεσινή συνεδρίαση οι δείκτες Dow Jones και Nasdaq υποχώρησαν κατά 0,97% και 0,09% αντιστοίχως.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα