Θ. Καρατζάς: Δεν υπάρχει υπερχρέωση νοικοκυριών

Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2003 18:44

Την αισιοδοξία για τις προοπτικές του εγχώριου τραπεζικού συστήματος εξέφρασε ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Θεόδωρος Καρατζάς σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε η Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου.

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι κατά βάση υγιές, έχει βελτιώσει την επάρκεια του και παρουσιάζει σημαντική συγκέντρωση, καθώς οι πέντε μεγάλοι όμιλοι ελέγχουν το 80% της αγοράς. Υπάρχουν, ωστόσο, περιθώρια περαιτέρω συγκέντρωσης, εκτίμησε ο κ. Καρατζάς. Ελπιδοφόρο είναι και το γεγονός ότι υπάρχουν νέες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά.

Ο Θεόδωρος Καρατζάς δήλωσε ότι δεν υπάρχει υπερχρέωση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Το γεγονός ότι υπάρχουν ορισμένοι που αδυνατούν να εκπληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις είναι γεγονός πραγματικό, αλλά και εξυγιαντικό. «Οσοι δεν ξέρουν να δουλέψουν καλά, θα υποστούν την σκληρή τιμωρία της ελεύθερης αγοράς», υπογράμμισε.

Και πρόσθεσε ότι η Εθνική Τράπεζα δεν αντιμετωπίζει θέμα αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και κατ' επεκταση των επισφαλειών. Ο κ. Καρατζάς κατέληξε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος συναγερμού, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν υποφέρει από επισφάλειες και κακά δάνεια.

Για το 2003 η Εθνική προσβλέπει σε οργανική ανάπτυξη που θα προέλθει από τις δραστηριότητες της στη λιανική τραπεζική σε όλες τις μορφές. Το 2003 θα λειτουργήσει σε πλήρη ισχύ το ανανεωμένο private banking και θα προωθηθούν οι τραπεζοασφάλειες. Η συγκράτηση του κόστους θα αποτελέσει και αυτή βασική προτεραιότητα.

Ο κ. Καρατζάς αναφέρθηκε εκτενώς στη διεθνή δραστηριότητα της τράπεζας υπογραμμίζοντας ότι δίνεται έμφαση στην ανάπτυξη της στην γεωγραφική περιφέρεια της ΝΑ Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου, ενώ ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει τον περιορισμό του δικτύου της στη Γερμανία.

Αναφερόμενος στην έκδοση των λαϊκών ομολόγων, ο διοικητής της Εθνικής υπογράμμισε ότι συμφέρουν τους επενδυτές, καθώς προσφέρουν επιτόκιο πάνω από τον πληθωρισμό, αλλά δεν αναμένεται να επηρεάσουν τις τράπεζες, καθώς η έκδοση θα είναι μικρή.

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΤΕ



Σχολιασμένα