Societe Generale : Μείωση 18% των καθαρών κερδών το δ' τρίμηνο

Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2003 08:35

Μείωση στα καθαρά της κέρδη σε ποσοστό της τάξης του 18% εμφάνισε το τέταρτο τρίμηνο του 2002, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας, Societe Generale SA, ως αποτέλεσμα της πτώσης των αγορών, περιορίζοντας τα κέρδη της από τις επενδύσεις σε μετοχές.

Τα καθαρά κέρδη της μειώθηκαν στα 364 εκατ. ευρώ (391 εκατ. δολ.) από 442 εκατ. ευρώ που ήταν το 2001, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της τράπεζας. Επτά οικονομικοί αναλυτές του Bloomberg News, εκτιμούσαν ότι κατά μέσον όρο η μείωση των κερδών της Societe Generale, θα ήταν σε ποσοστό της τάξης του 29%.

Όπως οι ανταγωνίστριές της, έτσι και η Societe Generale, είδαν τα κέρδη τους να υποχωρούν το 2002 με την πτώση των αγορών, και αποτέλεσμα τη μείωση της αξίας των χαρτοφυλακίων τους.

Ο όμιλος κατέχει μερίδια σε μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Γαλλίας, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται εταιρείες με τηλεπικοινωνιακό υλικό, όπως της Alcatel SA και της Vivendi Universal SA, τις εταιρείες που σημείωσαν πέρυσι τις μεγαλύτερες απώλειες στον δείκτη CAC-40 στο Παρίσι.

Η τράπεζα προχώρησε στη μείωση των θέσεων εργασίας στο τμήμα επενδύσεων στο Λονδίνο, τη Μαδρίτη και το Μιλάνο. Πέρυσι, έκλεισε επίσης το τμήμα των πωλήσεων ασιατικών μετοχών, όπως και το τμήμα έρευνας αγοράς, αλλά και τα γραφεία της στην Ινδονησία, τη Μαλαισία και τις Φιλιππίνες.

Τα καθαρά της κέρδη το τρίτο τρίμηνο της χρήσης υποχώρησαν σε ποσοστό της τάξης του 63%, φθάνοντας στα 146 εκατ. ευρώ.

Την περασμένη εβδομάδα, η ανταγωνίστριά της BNP Paribas, η μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας, από πλευράς περιουσιακών στοιχείων, ανακοίνωσε ότι τα καθαρά της κέρδη μειώθηκαν το τέταρτο τρίμηνο της χρήσης σε ποσοστό της τάξης του 20%, φθάνοντας στα 696 εκατ. ευρώ.

Οι μετοχές της Societe Generale από την αρχή του έτους έχουν χάσει ποσοστό 13%, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να διαμορφωθεί στα 21 δισ. ευρώ. Οι μετοχές της BNP Paribas έχασαν ποσοστό 3,2% κατά την ίδια χρονική περίοδο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα