Πτώση 0,74% στο Τόκιο

Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2003 10:06

ΣΕ ΡΕΥΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ για την αποκόμιση πρόσφατων κερδών προχώρησαν σήμερα οι επενδυτές στο Τόκιο με αφορμή τη σημαντική χθεσινή πτώση στη Wall Street http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/02/13/281496.htm και τις δυσοίωνες εκτιμήσεις για τα μακροοικονομικά στοιχεία που θα ανακοινωθούν στις ΗΠΑ.

Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 64,51 μονάδες ή 0,74% και διαμορφώθηκε στις 8.599,66 μονάδες έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά ανάμεσα στις 8.550,48 και τις 8.672,99 μονάδες. Στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, ο παραπάνω δείκτης κατέγραψε συνολικά κέρδη της τάξεως του 2,55%.

Ο δείκτης Topix έκλεισε στις 853,01 μονάδες μειωμένος κατά 0,49%.

Πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές μεγάλων εξαγωγικών εταιρειών - κυρίως αυτοκινητοβιομηχανιών - εξαιτίας ανησυχιών για τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν σήμερα στις ΗΠΑ για τις λιανικές πωλήσεις κατά τον περασμένο μήνα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, οι εν λόγω πωλήσεις μειώθηκαν κατά 0,5% τον Ιανουάριο, στα 306,1 δισεκ. δολ., έναντι αύξησης κατά 1,2% το Δεκέμβριο.

«Υπάρχουν έντονες ανησυχίες ότι ένας παρατεταμένος πόλεμος στο Ιράκ θα περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τις καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ υπονομεύοντας την οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε στο "Bloomberg" ιάπωνας διαχειριστής κεφαλαίων στην Meiji Dresdner Asset Management Co.

Η μετοχική τιμή της Nissan, εταιρείας η οποία βασίζει μεγάλο μέρος των εσόδων της στην αμερικανική αγορά, υποχώρησε κατά 2,03%. Μεγαλύτερη πτώση (3,86%) σημείωσε ο τίτλος της Mazda.

Απώλειες (0,69%) κατέγραψε και η μετοχή της Japan Tobacco. Η τρίτη μεγαλύτερη καπνοβιομηχανία στον κόσμο ανακοίνωσε χθες ότι οι πωλήσεις τσιγάρων της στην Ιαπωνία στο τελευταίο τρίμηνο του περυσινού έτους μειώθηκαν κατά 4,9% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2001.

Στον αντίποδα, ανοδικά κινήθηκε και σήμερα ο τραπεζικός κλάδος με τη μετοχή της Mizuho Holdings να κλείνει με κέρδη 2,92%. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της ιαπωνικής εφημερίδας "Sankei Shimbun", η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Merrill Lynch σχεδιάζει να προβεί στην απόκτηση νέων μετοχών της Mizuho αξίας 150 δισεκ. γιεν (1,24 δισεκ. δολ.). Τόσο η Merrill Lynch όσο και η Mizuho αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα.

Την περασμένη Πέμπτη ο μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος στον κόσμο βάσει των στοιχείων ενεργητικού ανακοίνωσε ότι επιδιώκει να συγκεντρώσει το ποσό των 850 δισεκ. γιεν (7,08 δισεκ. δολ.) μέσω της έκδοσης προνομιούχων μετοχών, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε τρεις φάσεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα