Wall Street: Προσυνεδριακό σχόλιο

Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2003 16:12
UPD:16:15

ΤΑΣΕΙΣ ανάκαμψης ενδέχεται να εμφανίσουν οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες κατά την πρώτη ώρα της συνεδρίασης μετά τα ικανοποιητικά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν αναλυτές, οποιαδήποτε ανοδική αντίδραση ενδέχεται να αποδειχθεί πρόσκαιρη λόγω της παρατεταμένης αβεβαιότητας γύρω από τις γεωπολιτικές εξελίξεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 0,9% σε μηνιαία βάση έναντι αύξησης κατά 2% -βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων- το Δεκέμβριο του 2002. Οι αρχικές εκτιμήσεις του υπουργείου έκαναν λόγο για αύξηση κατά 1,2% το Δεκέμβριο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πτώση κατά 0,6% τον Ιανουάριο.

Ωστόσο, εξαιρουμένων των πωλήσεων αυτοκινήτων, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα κατά 1,3%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο που έχει καταγραφεί από το Σεπτέμβριο του 2000, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση μόλις κατά 0,4%.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, την εβδομάδα μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου οι νέες αιτήσεις για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας διαμορφώθηκαν στις 377.000 - στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 11 Ιανουαρίου- από 395.000 -βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων- το αμέσως προηγούμενο επταήμερο. Οι αναλυτές ανέμεναν υποχώρηση των εν λόγω αιτήσεων στις 390.000.

Αντιθέτως, αποθαρρυντικά ήταν τα νέα από το μέτωπο των επιχειρήσεων, καθώς στο τελευταίο τρίμηνο του 2002 η American International Group (AIG) εμφάνισε ζημίες για πρώτη φορά σε διάστημα δέκα και πλέον ετών. Πιο συγκεκριμένα, οι ζημίες του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ομίλου στον κόσμο έφθασαν τα 103,8 εκατ. δολ. έναντι κερδών 1,87 δισεκ. δολ. στο τέταρτο τρίμηνο του 2001. Ωστόσο, η διοίκηση προέβη στην εκτίμηση ότι τα κέρδη της εταιρείας ανά μετοχή στο 2003 θα υπερβούν τις προσδοκίες της αγοράς.

Πιέσεις αναμένεται να δεχθεί η μετοχή της Brocade Communications μετά την είδηση ότι η Merrill Lynch αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για τα έσοδα της πρώτης στην τρέχουσα χρήση.

Τέλος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται μετά το τέλος της συνεδρίασης τα οικονομικά αποτελέσματα της Dell Computer.

Υπενθυμίζεται ότι στη χθεσινή συνεδρίαση οι δείκτες Dow Jones και Νasdaq υποχώρησαν κατά 1,08% και 1,27% αντιστοίχως.

Στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης, οι κυριότεροι δείκτες σημειώνουν αυτή την ώρα μικρή άνοδο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα