Επενδυτική θέρμη από Σαουδική Αραβία

Τι συζήτησε ο πρωθυπουργός με το μεγαλοεπενδυτή πρίγκιπα, Aλ Βαλίν Μπιν Ταλάλ Αμπντουλαζίζ Αλσαούντ
Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2013 07:00
ΑΠΕ- ΜΠΕ/ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς υποδέχθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας, Aλ Βαλίν Μπιν Ταλάλ Αμπντουλαζίζ Αλσαούντ.

Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της κυβέρνησης και ειδικότερα οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της σύντομης συνάντησης που είχε χθες το απόγευμα, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός με το μεγαλοεπενδυτή πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας, Aλ Βαλίν Μπιν Ταλάλ Αμπντουλαζίζ Αλσαούντ.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν οι επενδύσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, η πορεία των αποκρατικοποιήσεων, καθώς και η αποτύπωση της σημερινής εικόνας της ελληνικής οικονομίας. Αν και δεν έγιναν επίσημες δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Σαουδάραβας μεγαλοεπενδυτής εξέφρασε ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες. Σημειώνεται ότι αργότερα, φέτος, αναμένεται να αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής για τη Εurobank.

Τουριστικά ακίνητα

Εκτός από τις τράπεζες, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας έδειξε ενδιαφέρον και για το πλούσιο χαρτοφυλάκιο των τουριστικών ακινήτων και υποδομών που διαθέτει το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και για τις αναμενόμενες νέες αποκρατικοποιήσεις. Αλλωστε, το πρώτο έντονο ενδιαφέρον Αράβων για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ήταν αυτό της κρατικής εταιρείας επενδύσεων του Κατάρ για το παλιό αεροδρόμιο της Αθήνας στο Ελληνικό.

Το ενδιαφέρον αυτό αναμένεται να ενταθεί τους επόμενους μήνες, με δεδομένο ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων -μετά την επιλογή νέου προέδρου στο ΤΑΙΠΕΔ- έχει μια σειρά από κρατικά ακίνητα και μαρίνες που προτίθεται να αξιοποιήσει.

Συγκεκριμένα, το ΤΑΙΠΕΔ έχει ομαδοποιήσει συνολικά 46 μαρίνες και αλιευτικά καταφύγια, τα οποία σκοπεύει να αξιοποιήσει μέσα στους επόμενους μήνες, ενώ το φθινόπωρο αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για το Αφάντου της Ρόδου, το οποίο θα ακολουθήσουν διαγωνισμοί για τα παλιά ξενοδοχεία του ΕΟΤ, τα Ξενία, το χιονοδρομικό Κέντρο του Καϊμακτσαλάν και μια σειρά από άλλα δημόσια ακίνητα που μπορούν να τύχουν τουριστικής αξιοποίησης, ενώ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα βρεθεί και ο Αστέρας Βουλιαγμένης.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ο κ. Σαμαράς κατέστησε σαφές στον Αραβα μεγαλοεπενδυτή τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από το νέο επενδυτικό νόμο, καθώς και το ότι προβλήματα του παρελθόντος, που αφορούσαν στην προσέλκυση ξένων επενδυτών, θα επιλύονται πλέον με ταχύτερες διαδικασίες.

Επίσης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα θετικά σχόλια από ευρωπαϊκά θεσμικά χείλη σχετικά με την πορεία και την ασφάλεια της ελληνικής οικονομίας, καθώς και στη σταδιακή μετατροπή της χώρας μας σε πυλώνα σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο, εν μέσω του κλίματος αστάθειας που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή.

Μετά τη συνάντησή του με τον κ. Σαμαρά, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας μετέβη στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όπου είχε σύντομη συνάντηση με τον υπουργό Δημήτρη Αβραμόπουλο.

26ος στη λίστα του Forbes

Ο 58άχρονος πρίγκιπας Αλ Βαλίντ μπιν Ταλάλ, ανιψιός του βασιλιά Σαούντ και σημαντικότερος επιχειρηματίας της Σαουδικής Αραβίας, έχει χαρακτηρισθεί, από το Arabian Business ως ο Aραβας με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο, ενώ στη λίστα του Forbes για το 2013 κατατάσσεται 26ος, με προσωπική περιουσία 20 δισ. δολαρίων (ο ίδιος μάλιστα, υποστηρίζοντας ότι είναι ακόμη μεγαλύτερη, μήνυσε το περιοδικό).

Η εταιρεία συμμετοχών του (Kingdom Holding Company), της οποίας κατέχει το 95%, κατέχει μερίδια σε εταιρείες διαχείρισης ξενοδοχείων, όπως οι Four Seasons Hotels & Resorts, Movenpick Hotels & Resorts και Fairmont Raffles Holding. 

ΜΑΝΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΥΡΩΒ



Σχολιασμένα