Αγνοούν τα θετικά στοιχεία

Πτώση και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού
Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2003 00:01
UPD:06:39

ΠΤΩΣΗ σημείωσε η Wall Street κατά τη χθεσινή συνεδρίαση με τις μετοχικές τιμές να κινούνται στα χαμηλότερα επίπεδα τετραμήνου εν μέσω ανησυχιών ότι πιθανός πόλεμος στη Μέση Ανατολή ή τρομοκρατικό χτύπημα θα πλήξει την οικονομία.

Οι φόβοι επισκίασαν τα στοιχεία για τις πωλήσεις λιανικής στις ΗΠΑ, οι οποίες, εξαιρουμένων των αυτοκινήτων, αυξήθηκαν με τους ταχύτερους ρυθμούς στη διάρκεια της τελευταίας διετίας.

«Με το φόβο επικείμενης τρομοκρατικής επίθεσης οι Αμερικανοί μένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους χωρίς να ξοδεύουν, γεγονός το οποίο επηρεάζει την οικονομία», αναφέρουν σχετικά οι αναλυτές.

Η μετοχή της McDonald's υποχώρησε 2% μετά την ανακοίνωση για μείωση των πωλήσεων τον Ιανουάριο, ενώ η μετοχή της Qualcomm υποχώρησε 8% από τη στιγμή που η Intel παρουσίασε στην αγορά νέο τσιπ για ασύρματη τηλεφωνία που επιτρέπει υψηλών ταχυτήτων συνδέσεις με το Internet.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) υποχώρησ 8,30 μονάδες, ποσοστό 0,11%, φθάνοντας στις 7.749,87 μονάδες. Απώλειες 1,53 μονάδων, ποσοστό 0,12%, σημείωσε κατά το κλείσιμο ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.277,44 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρέμειναν υπό πίεση για ακόμη μια συνεδρίαση, υποχωρώντας πιο βαθιά στα χαμηλά επίπεδα της εξαετίας, ακολουθώντας το αρνητικό ρεύμα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Επικεφαλής της πτωτικής τάσης ήταν οι μετοχές των ΒΤ, Havas, ενώ αντίθετα ο τομέας τραπεζών παρουσίασε κέρδη έπειτα από τις ανακοινώσεις θετικών αποτελεσμάτων από μεγάλους ευρωπαϊκούς ομίλους.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 0,59% και 0,5% αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να βρίσκεται μια ανάσα από τα χαμηλά της εξαετίας.

Οι επενδυτές έδειξαν εξαιρετικά επιφυλακτικοί, περιμένοντας τις σημερινές εξελίξεις στο θέμα του Ιράκ, με τους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών να παρουσιάζουν την τελική έκθεσή τους για το οπλοστάσιο μαζικής καταστροφής της Βαγδάτης και τις διεθνείς αντιδράσεις.

Οι χρηματιστηριακοί δείκτες ενισχύθηκαν οριακά στη Ζυρίχη και στο Αμστερνταμ, ήταν αμετάβλητοι στο Λονδίνο, αλλά υποχώρησαν στις υπόλοιπες αγορές της Γηραιάς Ηπείρου.

Η μετοχή της ΒΤ υποχώρησε κατά 6,3%, ενώ της Havas κατά 8,12%. Αλλες δραστήριες μετοχές ήταν των: Publicis (-3,85%), Reuters (-3,9%), Terra Lycos (-7,4%), Centrica (-9,6%), Barclays (+8,6%), TSB Lloyds (+5,2%), Banca Nazionale del Lavoro (+4,2%).

Νωρίτερα, στο Τόκιο ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei 225 είχε υποχωρήσει κατά 0,74% για να κλείσει κάτω από τις 8.600 μονάδες.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα