Επισημάνσεις Δ. Σιούφα επί του ν/σ για τη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης

Τρίτη, 20 Αυγούστου 2013 19:13
UPD:19:20
EUROKINISSI

Ο κ. Σιούφας (φωτογραφία αρχείου) υπογραμμίζει την ανάγκη «να υποστηριχθεί με κάθε τρόπο το έργο αυτό για τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία».

«Ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός» χαρακτηρίζει ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Δ. Σιούφας τη νέα προσπάθεια που γίνεται από την κυβέρνηση για τη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης.

Όπως επισημαίνει ο κ. Σιούφας, η ζώνη, που θεσμοθετήθηκε κατά το διάστημα της θητείας του στο υπουργείο Ανάπτυξης το Σεπτέμβριο του 2006, αποτελεί ένα ειδικό αναπτυξιακό εγχείρημα το οποίο αξιοποιεί και διευρύνει το γνωσιακό κεφάλαιο της περιοχής και στοχεύει στην ενίσχυση των δεσμών έρευνας και της παραγωγής.

«Δυστυχώς, η φιλόδοξη αυτή προσπάθεια, με την πάροδο του χρόνου, εγκαταλείφθηκε στην τύχη της», παρατηρεί ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, σημειώνοντας ότι ειδικά, μετά το 2009 «δεν έγινε απολύτως καμία προσπάθεια για την αντιμετώπιση οργανωτικών αδυναμιών στη διαχείριση και τη λειτουργία της Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης».

Ο κ. Σιούφας υπογραμμίζει την ανάγκη «να υποστηριχθεί με κάθε τρόπο το έργο αυτό για τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία» και στο πλαίσιο αυτό επισημαίνει ορισμένα ζητήματα, στα οποία, όπως αναφέρει, οφείλει να σταθεί με ιδιαίτερη προσοχή ο εισηγούμενος το νομοσχέδιο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης Θεόδωρος Καράογλου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Σιούφα, στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο «συνυπάρχουν και πάλι όλοι οι παράγοντες που καθιστούν την καινοτομική δραστηριότητα ιδιαίτερα προβληματική». Και τούτο, όπως εξηγεί, διότι τα προβλεπόμενα και ανταγωνιστικώς δρώντα συλλογικά όργανα, το μεν επταμελές, συγκροτούμενο από θεσμικούς εκπροσώπους φορέων, το δε ad hoc οριζόμενο, πληρούν όλες της προϋποθέσεις διαιώνισης διασποράς αρμοδιοτήτων, επιλογής αναρμοδίων προσώπων για την δημιουργία καινοτομικού κλίματος, με τελική κατάληξη την δημιουργία ενός άλλου εσωστρεφούς και σε μεγάλο βαθμό κρατικοδίαιτου οργανισμού.

«Ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, οφείλει να επαναξιολογήσει τα υπομνήματα που υπάρχουν στη Ζώνη Καινοτομίας καθώς επίσης και τους λόγους που την οδήγησαν και την κατέστησαν ανενεργό», τονίζει ο πρώην πρόεδρος της Βουλής.

«Είναι ανάγκη να γίνει κατανοητό ότι η καινοτομικότητα δεν είναι φαινόμενο που διατάσσεται ή επιβάλλεται. Απαραίτητη προϋπόθεση δημιουργίας καινοτομικού κλίματος είναι η ύπαρξη σε μια περιοχή, ισχυρών Πανεπιστημίων και ερευνητικών Κέντρων, υγειών επιχειρήσεων και η προσφορά κινήτρων από την πολιτεία για την ευδοκίμηση της συνεργασίας τους», καταλήγει.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα