Ισπανία: Σε πρωτοφανή επίπεδα οι επισφάλειες των τραπεζών

Δευτέρα, 19 Αυγούστου 2013 14:12
UPD:14:21
REUTERS/SERGIO PEREZ

Για πρώτη φορά έπειτα από 17 μήνες, το ποσοστό και το ποσό των επισφαλών δανείων μειώθηκε τον Δεκέμβριο, μετά την μεταβίβαση τοξικών στοιχείων του ενεργητικού τεσσάρων εθνικοποιημένων ισπανικών τραπεζών στη Sareb.

Σε επίπεδα – ρεκόρ ανήλθαν οι επισφαλείς χορηγήσεις των ισπανικών τραπεζών τον Ιούνιο, αγγίζοντας το 11,61% του συνόλου, σε μία ακόμη ένδειξη της αδυναμίας του τραπεζικού τομέα παρά την οικονομική βοήθεια από την Ευρώπη.

Οι επισφαλείς χορηγήσεις, οι οποίες αφορούν κυρίως στεγαστικά δάνεια προς κατασκευαστές και ιδιώτες, ανήλθαν συνολικά σε 176,42 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, σημειώνοντας αύξηση 6 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τον Μάιο (όταν το ποσοστό βρισκόταν στο 11,2%).

Για τον τραπεζικό τομέα της Ισπανίας, ο οποίος επλήγη εξαιτίας της έκθεσής του στον τομέα των ακινήτων, προοριζόταν το σχέδιο ευρωπαϊκής βοήθειας που συμφωνήθηκε ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τη Μαδρίτη τον Ιούνιο του 2012, βάσει του οποίου έχουν χορηγηθεί 41,3 δισεκ. ευρώ. Στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού οι αρχές της Ισπανίας δημιούργησαν μια δομή η οποία θα αναλάβει να χειριστεί τις επισφάλειες – μια «κακή τράπεζα», που βαπτίστηκε Sareb.

Για πρώτη φορά έπειτα από 17 μήνες, το ποσοστό και το ποσό των επισφαλών δανείων μειώθηκε τον Δεκέμβριο, μετά την μεταβίβαση τοξικών στοιχείων του ενεργητικού τεσσάρων εθνικοποιημένων ισπανικών τραπεζών στη Sareb. Όμως έκτοτε οι δείκτες αυτοί επανήλθαν σε ανοδική τροχιά.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα