Σημαντικά κέρδη στην Ευρώπη

Επικεφαλής της ανόδου οι μετοχές τεχνολογίας
Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2003 00:01

ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ χρηματιστήρια ενισχύθηκαν σημαντικά χθες Δευτέρα με τις μετοχές τεχνολογίας να δίνουν κατεύθυνση και δυναμική στις αγορές παρά την απουσία κινήτρων από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου το χρηματιστήριο παρέμεινε κλειστό λόγω δημόσιας αργίας στις ΗΠΑ (Ημέρα του Προέδρου).

Το κλίμα στις αγορές βελτιώθηκε, με τους επενδυτές να νιώθουν σχετική ανακούφιση, από τις εξελίξεις στο γεωπολιτικό μέτωπο καθώς η έκθεση Μπλιξ στο Συμβούλιο Ασφαλείας την Παρασκευή εξασθένησε την επιθετική πολιτική των ΗΠΑ για άμεση λήψη στρατιωτικών μέτρων κατά του Ιράκ.

Οι εξελίξεις αυτές, φυσικά, δεν άλλαξαν άρδην το επενδυτικό κλίμα καθώς η πλειονότητα αναλυτών και χρηματιστών εξακολουθούν να πιστεύουν πως η Αμερική θα επιτεθεί στο Ιράκ τις επόμενες εβδομάδες και αρκετοί απ' αυτούς τοποθετούνται κατάλληλα, στοιχηματίζοντας υπέρ μιας ταχείας και αποτελεσματικής λύσης της κρίσης.

Ο Μάικλ Ο'Σάλιβαν, της State Street Global Markets, υποστήριξε ότι υπάρχουν στοιχεία πως οι επενδυτές προετοιμάζονται για μια θετική αντίδραση σε έναν αστραπιαίο πόλεμο στο Ιράκ.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με κέρδη της τάξης του 1,87% και 1,9%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να πλησιάζει ξανά το φράγμα των 800 μονάδων. Ο δείκτης βρίσκεται 28 μονάδες, ή 3,5% πάνω από τα χαμηλά επίπεδα της εξαετίας στα οποία υποχώρησε προσωρινά την Πέμπτη.

Η μετοχή της ΑΒΒ εκτινάχθηκε 19,4% έπειτα από την είδηση πως η αμερικανική θυγατρική της Combustion Engineering κήρυξε πτώχευση, στο πλαίσιο σχεδίου αναδιοργάνωσης της εταιρείας ώστε να αντιμετωπισθούν οι αγωγές για αποζημιώσεις λόγω της χρήσης αμίαντου στα υλικά της.

Οι μετοχές τεχνολογίας τέθηκαν επικεφαλής της ανόδου στον απόηχο των πολύ ενθαρρυντικών στοιχείων για τις πωλήσεις επεξεργαστών στα τέλη του 2002.

Ξεχώρισαν οι μετοχές των ASML (+7,4%), Infineon (+7,4%), STMicroelectronics (+6,4%), Alcatel (+6,3%), Ericsson (+7,4%), Sanofi-Synthelabo (+4,9%), Bayer (+5,3%). Στον αντίποδα, απώλειες κατέγραψαν μετοχές εταιρειών όπως E.ON και Suez.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα