Διεύρυνση του εμπορικού πλεονάσματος στην Ευρωζώνη

Ανήλθε στα 15,9 δισ. ευρώ τον Ιούνιο
Παρασκευή, 16 Αυγούστου 2013 12:29
UPD:12:36
REUTERS/TONY GENTILE

Οι εξαγωγές για τη ζώνη του ευρώ ανήλθαν σε 160 δισ. ευρώ συνολικά, καταγράφοντας άνοδο 3% σε σύγκριση με τον Μάιο.

Διευρύνθηκε το εμπορικό πλεόνασμα στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο, χάρη στις εξαγωγές που σημείωσαν αύξηση για πρώτη φορά μετά από τρεις μήνες και αυξήθηκαν με ρυθμό μεγαλύτερο από τις εισαγωγές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Eurostat, το εμπορικό πλεόνασμα ανήλθε, μετά από εποχική προσαρμογή, σε 14,9 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, από 13,8 δισ. ευρώ τον Μάιο.

Οι εξαγωγές για τη ζώνη του ευρώ ανήλθαν σε 160 δισ. ευρώ συνολικά, καταγράφοντας άνοδο 3% σε σύγκριση με τον Μάιο. Οι εισαγωγές ανήλθαν σε 145,2 δισ. ευρώ, ενισχυμένες κατά 2,5% σε μηνιαία βάση.

Πρωτοπόρος στις εξαγωγές ήταν η Γερμανία, καταγράφοντας αύξηση 6,3% τον Ιούνιο. Άνοδος των εξαγωγών σημειώθηκαν, επίσης, και στην Ιταλία, ενώ πτώση σημειώθηκε στη Γαλλία και την Ισπανία.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της Eurostat για τους πέντε πρώτους μήνες του έτους, το μεγαλύτερο εμπορικό πλεόνασμα, της τάξης των 81 δισ. ευρώ, σημειώθηκε στη Γερμανία και ακολουθούν η Ολλανδία με 24,3 δισ. ευρώ και η Ιρλανδία με 15,3 δισ. ευρώ.

Τα μεγαλύτερα εμπορικά ελλείμματα παρατηρούνται στη Γαλλία (32,9 δισ. ευρώ) και στην Ελλάδα (8 δισ. ευρώ).

Όσον αφορά στο εμπόριο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, η Ε.Ε. των 27 σημείωσε εμπορικό πλεόνασμα 37,4 δισ. ευρώ το πρώτο πεντάμηνο του έτους, από 33 δισ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα.

Στις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα, το εμπορικό έλλειμμα της Ε.Ε. συρρικνώθηκε στα 52,3 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα, από 56,8 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα