Αύριο η τριμερής συνάντηση για τον κοινοτικό προϋπολογισμό

Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2003 11:12

Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Προυπολογισμών φθάνει αύριο, 19 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, για την άτυπη τριμερή συνάντηση σε θέματα κοινοτικού προϋπολογισμού με τον υπουργό Οικονομίας και πρόεδρο του Συμβουλίου κ. Νίκο Χριστοδουλάκη και την αρμόδια για τον προϋπολογισμό επίτροπο κ. Μικαέλα Σράγερ.

Η άτυπη τριμερής συνάντηση αποτελεί το προοίμιο των διαπραγματεύσεων για την τελική κατάρτιση του σχεδίου προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το 2004.

Υπενθυμίζεται ότι ο τρέχων προϋπολογισμός για το 2003 ανέρχεται σε 100 δισ. ευρώ περίπου. Ο προϋπολογισμός για το 2004 θα είναι πολύ μεγαλύτερος (περίπου 115 δισ.) λόγω της διεύρυνσης με 10 νέα μέλη από την 1 Μαϊου 2004.

Η συζήτηση θα επικεντρωθεί κυρίως στις κατευθύνσεις που θα πάρει ο προϋπολογισμός του 2004, ο οποίος θα τεθεί υπό το σύνθημα «Ενώνοντας την Ευρώπη-Κάνοντας τη διεύρυνση να λειτουργήσει», με έμφαση στη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, τη χρήση των Διαρθρωτικών Ταμείων, τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και την προώθηση της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας, τις νέες προκλήσεις στις εξωτερικές δράσεις και τέλος, το μείζον θέμα, τη στήριξη της πλήρους ένταξης των νέων κρατών μελών στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Επιπλέον, στις συζητήσεις μεταξύ των τριών θεσμικών οργάνων, σημαντική θέση θα καταλάβει το ζήτημα του δημοσιονομικού σχεδιασμού για τα έτη 2004-2006 («προσαρμογή των δημοσιονομικών προοπτικών»).

Ηρθε η στιγμή που τα αποτελέσματα της Συνόδου της Κοπεγχάγης, με τη συμφωνία για τη διεύρυνση με 10 νέες χώρες, πρέπει να εκφραστούν σε συγκεκριμένους αριθμούς προκειμένου να δοθεί από τον προϋπολογισμό στα νέα κράτη μέλη το μερίδιο που τους αναλογεί χωρίς να τεθούν σε κίνδυνο τα τρέχοντα προγράμματα στα σημερινά 15 κράτη μέλη.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα είναι ο πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμών κ. Τέρυ Γουίν (ΕΣΚ/ΗΒ). Συμμετέχουν ο αντιπρόεδρος του Σώματος κ. Χοάν Κολόμ υ Ναβάλ (ΕΣΚ/ΙΣ), ο οποίος είναι και ο εισηγητής του Κοινοβουλίου για τις δημοσιονομικές προοπτικές (τον μεσοπρόθεσμο δηλαδή δημοσιονομικό σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης), ο πρώτος αντιπρόεδρος της επιτροπής προϋπολογισμών κ. Ράιμερ Μπέγκε (ΕΛΚ/ΓΕΡ), και οι εισηγητές για τον προϋπολογισμό του 2004, η κ. Νένα Γκίλ (ΕΣΚ/ΗΒ) και ο κ. Γιάν Μούλντερ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα