Wall Street: Προσυνεδριακό σχόλιο

Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2003 15:25
UPD:15:27

ΑΝΟΔΙΚΕΣ τάσεις αναμένεται να επικρατήσουν κατά την έναρξη της συνεδρίασης στη χρηματιστηριακή αγορά της Νέας Υόρκης, όπως προοιωνίζεται η πορεία των προθεσμιακών τιμών επί των δεικτών Dow Jones και Nasdaq.

Ανοδικά κινούνται επίσης αυτή την ώρα και οι μετοχές κορυφαίων αμερικανικών εταιρειών στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης.

Στη διατήρηση του θετικού κλίματος που επικράτησε στη συνεδρίαση της Παρασκευής (χθες η Wall Street ήταν κλειστή λόγω εθνικής εορτής) συμβάλλουν τα ικανοποιητικά οικονομικά αποτελέσματα της Wal-Mart. Στο τέταρτο τρίμηνο του 2002, τα κέρδη του αμερικανικού κολοσσού αυξήθηκαν κατά 16% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2001 φθάνοντας τα 2,53 δισεκ. δολ.

Η μετοχική τιμή της Wal Mart στην αγορά της Φρανκφούρτης ενισχύεται αυτή την ώρα κατά 1,76%.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν αναλυτές, το κλίμα παραμένει ευμετάβλητο εξαιτίας της γενικότερης αβεβαιότητας γύρω από το θέμα του Ιράκ. Οι αγορές πάντως αντέδρασαν θετικά την Παρασκευή μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης των επιθεωρητών του ΟΗΕ.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Ουάσιγκτον θα δυσκολευθεί να διατηρήσει την ίδια σκληρή γραμμή κατά του Σαντάμ Χουσεΐν μετά τις επισημάνσεις του Χανς Μπλιξ, οι οποίες ήταν περισσότερο ήπιες απ΄ ό,τι αναμενόταν, και τη δυναμική παγκόσμια διαμαρτυρία κατά του πολέμου που έγινε το σαββατοκύριακο.

Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίαση της Παρασκευής οι δείκτες Dow Jones και Nasdaq ενισχύθηκαν κατά 2,05% και 2,56% αντιστοίχως.

Στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης, οι κυριότεροι δείκτες σημειώνουν μικρή πτώση, το δολάριο κινείται και σήμερα ανοδικά έναντι του ευρώ, ενώ οι τιμές του πετρελαίου ανακάμπτουν.

Στην αγορά ενέργειας του Λονδίνου, η τιμή του μπρεντ για συμβόλαια παράδοσης Μαρτίου ενισχύεται αυτή την ώρα κατά 17 σεντς και έχει διαμορφωθεί στα 32,09 δολάρια ανά βαρέλι.

Από το μέτωπο της αμερικανικής οικονομίας δεν αναμένονται σημαντικές ανακοινώσεις. Την Τετάρτη, στις 15:30 (ώρα Ελλάδος) θα δημοσιοποιηθούν στοιχεία για τις κατασκευές νέων κατοικιών Ιανουαρίου, καθώς και ο δείκτης ABC/Money για την καταναλωτική εμπιστοσύνη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα