Volkswagen : 33% αύξηση των καθαρών κερδών το δ' τρίμηνο

Νέα μοντέλα για την αναζωογόνηση των πωλήσεων
Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2003 11:33

ΑΥΞΗΣΗ σε ποσοστό της τάξης του 33%, σημείωσαν το τέταρτο τρίμηνο της χρήσης τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ευρώπη, Volkswagen AG, καθώς η παρατεταμένη περίοδος ύφεσης επηρέασε για ένα ολόκληρο έτος τις πωλήσεις της.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν σε 755 εκατ. ευρώ (809 εκατ. δολ.) ή 1,94 ευρώ ανά μετοχή, από 569 εκατ. ευρώ ή 1,44 ευρώ ανά μετοχή, που ήταν την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2001, αναφέρεται σε ανακοίνωσή της προς το Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι τα καθαρά κέρδη της Volkswagen θα ανήρχοντο σε 597 εκατ. ευρώ. Μείωση σε ποσοστό της τάξης του 2%, σημείωσαν κατά την εξεταζόμενη χρονική περίοδο οι πωλήσεις της, φθάνοντας στα 21,7 δισ. ευρώ.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία περιόρισε τη μείωση των πωλήσεων αυτοκινήτων στη Δυτική Ευρώπη το τέταρτο τρίμηνο και για πρώτη φορά μέσα στο έτος, καθώς οι καταναλωτές αξιοποίησαν τη μείωση της φορολογίας και τις εκπτώσεις για την αγορά αυτοκινήτου που ίσχυσαν και έληγαν στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου.

Νέα μοντέλα για την αύξηση των πωλήσεων

Το ποσόν των 33,3 δισ. ευρώ (37 δισ. δολ.) σχεδιάζει να δαπανήσει ο επικεφαλής της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, Volkswagen AG, Bernd Pischetsrieder, μέσα στην επόμενη πενταετία προκειμένου να αυξήσει τη γκάμα των νέων μοντέλων της, αναζωογονώντας έτσι τις πωλήσεις.

Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης, πρόκειται να λανσάρει φέτος το ημιφορτηγό Touran, μία νέα έκδοση του Audi A3 και ενός πιο εξελιγμένου Golf, του αυτοκινήτου με τις καλύτερες πωλήσεις, με στόχο να κερδίσει και πάλι τους απρόθυμους καταναλωτές, να δαπανήσουν χρήματα, λόγω της ανεργίας, αλλά και της απειλής ενός πολέμου στο Ιράκ.

Η Ενωση Γερμανικών Αυτοκινητοβιομηχανιών, εκτιμά ότι οι πωλήσεις αυτοκινήτων σε παγκόσμιο επίπεδο φέτος, θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα με τις αντίστοιχες πέρυσι.

Ο επικεφαλής της PSA Peugeot Citroen, Jean-Martin Folz, έχει πει ότι οι πωλήσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας στη Δυτική Ευρώπη ενδέχεται να μειωθούν σε ποσοστό της τάξης του 13%, με βάση το πιο απαισιόδοξο σενάριο.

«Δύσκολες ώρες θα διανύσει φέτος η Volkswagen για να αυξήσει τις πωλήσεις της», ανέφερε ο Joerg Schaefer, ο οποίος διαχειρίζεται πέντε δισ. ευρώ (5,4 δισ. δολ.) με την AMB Generali και κατέχει μετοχές της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, συμπληρώνοντας : «Το σύνολο της αυτοκινητοβιομηχανίας θα βρεθεί φέτος υπό πίεση, ειδικά στη Γερμανία με όλα τα προβλήματα της ανεργίας και την κρίση στο Ιράκ».

Οι πωλήσεις της Volkswagen στη Δυτική Ευρώπη διαφοροποιήθηκαν ελαφρώς, φθάνοντας τα 609.145 οχήματα το τελευταίο τρίμηνο του 2002, μετά από μείωση σε ποσοστό 6,4% το εννεάμηνο του ιδίου έτους. Αυτό θα βοηθήσει την εταιρεία να επιτύχει τον στόχο που έθεσε ο επικεφαλής της, Bernd Pischetsrieder, για τα προ φόρων κέρδη της το 2002, στα τέσσερα δισ. ευρώ.

Τα μοντέλα

«Αργά ή γρήγορα θα αναγκαστούμε να αντικαταστήσουμε πολλά μοντέλα μας», ανέφερε ο Bernd Pischetsrieder, σε συνέντευξή του στο σαλόνι αυτοκινήτου στο Ντητρόϊτ των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα, συμπληρώνοντας : «Ο μέσος όρος της ηλικίας των μοντέλων μας στους δρόμους της Γερμανίας, υπερβαίνει τα επτά χρόνια και είναι η μεγαλύτερη περίοδος μέσα σε χρονικό διάστημα 15 ετών.

Η αυτοκινητοβιομηχανία θα παρουσιάσει τη νέα έκδοση του ηλικίας έξι ετών Golf, τον Σεπτέμβριο. Το δεύτερο καλύτερο σε πωλήσεις μοντέλο της, ηλικίας επτά ετών, Passat, δεν πρόκειται να αντικατασταθεί μέχρι το 2005, αναφέρουν αναλυτές. Οι πωλήσεις και των δύο μοντέλων, εκτιμάται ότι θα μειωθούν φέτος, καθώς οι καταναλωτές περιμένουν για τα νέα μοντέλα που θα λανσάρει και η εταιρεία διανύει περίοδο προσφορών, προκειμένου να πουλήσει το στοκ της.

«Οι καταναλωτές περιμένουν για τα νέα μοντέλα», ανέφερε ο Guido Schickentanz, ο οποίος διαχειρίζεται κεφάλαια με την Julius Baer και αρνήθηκε να αναφέρει το ύψος αυτών που έχει επενδύσει.

Η ανεργία στη Γερμανία, βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα χρονικού διαστήματος 4,5 ετών. Περίπου 4,3 εκατ. άνθρωποι ήταν εκτός εργασίας στη χώρα τον Ιανουάριο, αυξάνοντας τον δείκτη της ανεργίας στο 10,3% από το 10,1% που ήταν τον Δεκέμβριο του 2002.

Ο Pischetsrieder εκτιμά, ότι θα πουλήσει περισσότερα από πέντε εκατομμύρια οχήματα φέτος, μετά από τη μείωση της τάξης του 2% που σημείωσαν οι πωλήσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας πέρυσι, φθάνοντας στα 4,98 εκατ. οχήματα.

Μεγάλη ανάπτυξη γνωρίζει η Volkswagen στην Κίνα, ξεπερνώντας τις πωλήσεις της στις ΗΠΑ το 2002 και κατακτώντας τη δεύτερη θέση στην κινεζική αγορά. Κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο ξένης αυτοκινητοβιομηχανίας στη χώρα και πέρυσι πούλησε συνολικά 511.000 αυτοκίνητα.

Στόχος της μέσα στα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια είναι η αύξηση των πωλήσεων σε ένα εκατ. οχήματα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα