«Στα ίχνη των φοροφυγάδων» η Ελλάδα

Δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας Kurier
Πέμπτη, 08 Αυγούστου 2013 20:01
UPD:20:12
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

Όπως παρατηρεί η εφημερίδα, τις επόμενες ημέρες οι τουρίστες στην Ελλάδα μπορεί να αντικρίσουν την επιγραφή «Κλειστό λόγω φορολογικής απάτης» μπροστά από ταβέρνες, μπαρ ή νυκτερινά κλαμπ (φωτογραφία αρχείου).

Στις ελληνικές προσπάθειες πάταξης της φοροδιαφυγής αναφέρεται δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας Kurier, με τον τίτλο «Στα ίχνη των φοροφυγάδων».

Όπως παρατηρεί η εφημερίδα, τις επόμενες ημέρες οι τουρίστες στην Ελλάδα μπορεί να αντικρίσουν την επιγραφή «Κλειστό λόγω φορολογικής απάτης» μπροστά από ταβέρνες, μπαρ ή νυκτερινά κλαμπ, καθώς τουριστικές επιχειρήσεις που έχουν βρεθεί να φοροδιαφεύγουν τιμωρούνται άμεσα με αναγκαστικό κλείσιμο τουλάχιστον 48 ωρών, που μπορεί να παραταθεί μέχρι και σε 30 ημέρες.

Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, συνεχίζει το δημοσίευμα, «έχει ξεκινήσει ελέγχους με 1.400 ελεγκτές, που στις περισσότερες περιπτώσεις μεταμφιεσμένοι σε τουρίστες αναζητούν αποδείξεις που δεν εκδόθηκαν ή άλλες φορολογικές απάτες, καθώς στη χρεοκοπημένη Ελλάδα εξακολουθεί να υπάρχει μια τεράστια ‘τρύπα’ στην είσπραξη φόρων που στα τέλη Ιουνίου έφθανε τα 60 δισεκατομμύρια ευρώ και από αυτά τα 38,2 δισεκατομμύρια αφορούσαν επιχειρήσεις».

Με αυτή την επιχείρηση-αστραπή στη διάρκεια της τουριστικής σεζόν, σημειώνεται, το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος ελπίζει στη συγκέντρωση τουλάχιστον μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, έχοντας μάλιστα, ολοένα και συχνότερα, τη στήριξη των ίδιων των πελατών, καθώς, όπως δηλώνει υπάλληλος του ΣΔΟΕ, κάποιοι τουρίστες με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μεταφέρουν τις παρατηρήσεις τους.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, το κράτος έχει ανταποκριθεί στο σχετικό αίτημα, μειώνοντας από την 1η Αυγούστου το ΦΠΑ από το 23% στο 13% για να τονώσει την κατανάλωση και να περιορίσει ταυτόχρονα τη φοροδιαφυγή.

Τέλος, υπογραμμίζεται πως τα μειωμένα φορολογικά έσοδα του ελληνικού κράτους δεν οφείλονται μόνο στη φοροδιαφυγή, αλλά και στην ύφεση της ελληνικής οικονομίας για έκτη συνεχή χρονιά, την ώρα που η ανεργία εξακολουθεί να αυξάνεται, με το ποσοστό των ανέργων να έχει τριπλασιαστεί από την αρχή της κρίσης το 2009.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα