Deutsche Telekom AG : Πουλά μετατρέψιμα ομόλογα 2,5 δισ. ευρώ

Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2003 09:28

Εσοδα ύψους 2,3 δισ. ευρώ (2,47 δισ. δολ.) από την πώληση ομολόγων, τα οποία πρέπει να μετατρέψει σε μετοχές, θα έχει η Deutsche Telekom AG, μετά από τη μεγάλη ζήτηση (τρεις φορές μεγαλύτερη της προσφοράς) από τους επενδυτές. Αυτή, θα είναι η μεγαλύτερη πώληση του είδους, που έχει γίνει στην Ευρώπη.

Η πρώην μονοπωλιακή εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Γερμανίας, θα καταβάλλει 6,5% απόδοση στα ομόλογα, μέχρις ότου μετατραπούν σε μετοχές με τη λήξη της προθεσμίας, τον Ιούνιο του 2006, προς 14,65 ευρώ το ένα. Η τιμή μετατρεψιμότητας είναι κατά 25,6% υψηλότερη από την τιμή κλεισίματος και μετά την υποχώρηση της μετοχής κατά 9,8%, λόγω της πώλησης των ομολόγων.

Η πώληση αυτή, θα επιτρέψει στη μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Ευρώπης, να πληρώσει μέρος του χρέους της ύψους 7,5 δισ. ευρώ που εμφανίζει φέτος. Επίσης, η Deutsche Telekom σχεδιάζει να μειώσει το έλλειμμα των 64 δισ. ευρώ κατά περίπου 12 δισ. ευρώ φέτος, με την πώληση περιουσιακών στοιχείων αξίας έξι δισ. ευρώ και να χρησιμοποιήσει έξι δισ. ευρώ για κεφάλαιο κίνησης.

«Η συναλλαγή αυτή, βελτιώνει τον ισολογισμό της Deutsche Telekom και δεν αυξάνει το καθαρό της χρέος», αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας.

Τα μετατρέψιμα ομόλογα, είναι πιο ελκυστικά για τους επενδυτές, όταν οι μετοχές κινούνται πτωτικά και συνδυάζουν την προστασία του κεφαλαίου τους και την πιθανότητα κέρδους, εάν η τιμή της μετοχής αυξηθεί πάνω από την τιμή μετατρεψιμότητας.

Οι μετοχές της Deutsche Telekom υποχώρησαν 1,27 ευρώ, στα 11,66 ευρώ η μία, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Σεπτέμβριο, διαγράφοντας τη χρηματιστηριακή αξία ύψους 5,33 δισ. ευρώ. Η εταιρεία άξιζε περισσότερα από 300 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2002 και τώρα έχει χρηματιστηριακή αξία 48,9 δισ. ευρώ. Οι μετοχές της έχουν χάσει το 40% της αξίας τους από την έναρξη του 2002.

Τα ομόλογα, αναλογούν σε 195 εκατ. μετοχές. Η πώληση τους, την οποία έχει αναλάβει η Morgan Stanley και η Goldman Sachs Group., αφορά μόνο θεσμικούς επενδυτές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα