Απώλειες σε Ν.Υ. και Ευρώπη

Αποθαρρυντικά τα οικονομικά στατιστικά
Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2003 00:01
UPD:06:45

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκαν οι μετοχικές τιμές στη Wall Street κατά τη χθεσινή συνεδρίαση υπό το βάρος των αποθαρρυντικών οικονομικών στοιχείων και το φόβο επικείμενου πολέμου στο Ιράκ.

Τα στοιχεία για τις υψηλότερες από τις αναμενόμενες τιμές παραγωγού, τη διόγκωση του αμερικανικού εμπορικού ελλείμματος και την αύξηση του αριθμού των ανέργων που υπέβαλαν αίτηση για χορήγηση επιδόματος ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα έπληξαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η κάμψη του δείκτη επιχειρηματικού κλίματος της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας της Φιλαδέλφεια.

«Τα περισσότερα από τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες δεν βοήθησαν. Αντίθετα οτιδήποτε όμως που θα μπορούσε να φωτίσει περισσότερο τις εξελίξεις στο Ιράκ θα βοηθούσε την αγορά», επισημαίνουν αναλυτές. Οι μετοχές του τομέα ημιαγωγών ενισχύθηκαν από τα θετικά σχόλια της Merrill Lynch, περιλαμβανομένης της επενδυτικής αναβάθμισης της Intel.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) έχασε συνολικά 85,64 μονάδες, ποσοστό 1,07%, φθάνοντας στις 7.914,96 μονάδες. Με απώλειες 3,09 μονάδων, ποσοστό 0,23%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.331,23 μονάδες.

Aνησυχία για το Ιράκ

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρέμειναν σε αρνητική πορεία για δεύτερη διαδοχική ημέρα, αντανακλώντας την ανησυχία των επενδυτών για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στο Ιράκ και τους φόβους για την πορεία της οικονομίας και των εταιρικών κερδών.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 0,8% και 1,6% αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να προσπαθεί με δυσκολία να κρατηθεί μακριά από τα χαμηλά επίπεδα της εξαετίας (769,54 μονάδες), στα οποία βρέθηκε την προηγούμενη Πέμπτη.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες τόνισαν ότι οι Ευρωπαίοι επενδυτές επηρεάστηκαν και από τα αρνητικά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Η μεγαλύτερη ανησυχία, πάντως, της αγοράς είναι οι εξελίξεις στο θέμα του Ιράκ, καθώς επίκειται η υποβολή νέας αμερικανοβρετανικής πρότασης για ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ξεχώρισαν

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Hannover Re (-4%), ING Groep (-3,2%), Aegon (-5%), Diageo (+4%), Orkla ASA (-7,8%), Carlsberg (-15,4%), Lloyds TSB (-2,7%), L'Oreal (-4,3%), Clariant (-13,6%).

Νωρίτερα, στο Τόκιο ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei 225 είχε κλείσει με μικρές απώλειες, παραμένοντας πάνω από τις 8.600 μονάδες.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα