Oριακά πάνω από τις 8.500 μονάδες ο Nikkei

Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2003 10:05

ΠΤΩΣΗ για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση σημείωσαν σήμερα οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στο Τόκιο μετά τη δημοσιοποίηση ανησυχητικών στοιχείων για την οικονομία των ΗΠΑ http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/02/21/283739.htm , του σημαντικότερου εμπορικού εταίρου της Ιαπωνίας, και τη σημαντική πτώση της Wall Street http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/02/21/283806.htm .

Ο δείκτης Nikkei σημείωσε πτώση κατά 137,38 μονάδες ή 1,59% και διαμορφώθηκε στις 8.513,54 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδό του από τις 10 Φεβρουαρίου. Σε εβδομαδιαία βάση υποχώρησε κατά 2,16%.

Ο δείκτης Topix έκλεισε στις 840,11 μονάδες μειωμένος κατά 1,09% ή 9,24 μονάδες.

«Η κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας προκαλεί ανησυχίες για τις προοπτικές κερδοφορίας των (ιαπωνικών) εξαγωγικών εταιρειών», δήλωσε στο "Bloomberg" ιάπωνας διαχειριστής κεφαλαίων της Resona Asset Management.

Οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών δέχθηκαν πλήγμα και από τη συνεχιζόμενη ανοδική πορεία του γιεν έναντι του δολαρίου. Η ενίσχυση της ισοτιμίας του ιαπωνικού νομίσματος αποδόθηκε στη δήλωση του υποδιοικητή της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας, Γιουτάκα Γιαμαγκούτσι, πως οποιαδήποτε ηθελημένη προσπάθεια για την εξασθένηση του γιεν σε συγκεκριμένα επίπεδα δεν πρόκειται να έχει αποτέλεσμα.

Οι μετοχές των εταιρειών Sony και Toyota υποχώρησαν κατά 2,13% και 2,20% αντιστοίχως. Ανάλογη πτώση σημείωσε και η μετοχή της Matsushita Electric Industrial παρά τα ικανοποιητικά αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσε χθες.

Τα καθαρά κέρδη του δεύτερου μεγαλύτερου κατασκευαστή ηλεκτρονικών συσκευών στον κόσμο ανήλθαν σε 20,89 δισ. γιεν (176 εκατ. δολάρια) στο τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου λόγω της έντονης ζήτησης για DVD players και της θεαματικής ανόδου των πωλήσεων στην Κίνα. Ωστόσο, η διοίκηση της Matsushita αναθεώρησε προς τα κάτω την αρχική της εκτίμηση σε ό,τι αφορά την κερδοφορία της εταιρείας στο σύνολο της χρήσης.

Iσχυρές πιέσεις δέχθηκε και ο τομέας των αερομεταφορών. H μετοχή της All Nippon Airways, της δεύτερης μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας στην Ιαπωνία, υποχώρησε κατά 4,2%, ενώ οι συνολικές της απώλειες κατά τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις φθάνουν το 7,4%.

«Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου και οι φόβοι για ενδεχόμενη αμερικανική επίθεση κατά του Ιράκ προκαλούν σοβαρό πλήγμα στον τομέα των αερομεταφορών και ασκούν πιέσεις στις μετοχές των αεροπορικών εταιρειών», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο "Reuters" ο Osuke Itazaki, αναλυτής της Credit Suisse First Boston.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα