Γαλλία : Αύξηση 0,2% του ΑΕΠ το δ' τρίμηνο

Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2003 10:31

Μικρή ανάπτυξη εμφάνισε η οικονομία της Γαλλίας το τέταρτο τρίμηνο του 2002, καθώς εταιρείες, όπως η Alcatel SA και η Schneider Electric SA, περιόρισαν τις επενδύσεις τους και την παραγωγή τους.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε μόλις 0,2% σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2002, ανακοίνωσε η γαλλική κυβέρνηση. Αυτός ήταν ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2001. Ολόκληρο το 2002 η οικονομία της Γαλλίας αναπτύχθηκε κατά 1,2%.

Η έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, δείχνει μείωση των επενδύσεων σε ποσοστό 0,7% το τέταρτο τρίμηνο και μείωση των αποθεμάτων κατά 0,1%. Οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 0,3% και οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν.

Οι εταιρείες της τρίτης σε μέγεθος οικονομίας στην Ευρώπη, εκτιμούν ότι η ανάκαμψη δεν θα έρθει γρήγορα. Η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε περισσότερο, μέσα σε χρονικό διάστημα πέντε ετών τον Δεκέμβριο, τη στιγμή που ο δείκτης της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης μειώθηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο μέσα σε ένα τρίμηνο.

Ο δείκτης CAC-40 στο Χρηματιστήριο των Παρισίων υποχώρησε κατά 9% το πρώτο τρίμηνο του 2003 και η τιμή του αργού πετρελαίου αυξήθηκε κατά περίπου ένα τρίτο το βαρέλι, την ίδια χρονική περίοδο.

Η πτώση της τιμής των μετοχών και η άνοδος της τιμής του πετρελαίου, επηρεάζουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στη γειτονική Γερμανία, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, η οικονομία ενδέχεται να συρρικνωθεί το τέταρτο τρίμηνο του 2002, σύμφωνα με ανακοίνωση της Bundesbank την περασμένη Δευτέρα.

Γερμανία και Ιταλία, θα ανακοινώσουν τα στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο του 2002 την επόμενη εβδομάδα.

Οι δύο χώρες, είναι οι βασικότεροι εμπορικοί εταίροι της Γαλλίας και αποτελούν περίπου το ήμισυ της οικονομίας των 12 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συναλλάσσονται με ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) διατήρησε αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού αυτόν το μήνα. Η επόμενη συνεδρίασή της έχει οριστεί για τις 6 Μαρτίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα