ΔΝΤ: Εύσημα και συστάσεις προς τη Μαδρίτη

Παρασκευή, 02 Αυγούστου 2013 19:05
UPD:19:12

Σε έκθεση του μετά την αξιολόγηση της ισπανικής οικονομίας, το ΔΝΤ προέβλεψε πως έπειτα από οκτώ συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης, η ανάκαμψη της Ισπανίας θα είναι αργή και δύσκολη.

Πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ισπανία διαπιστώνει το ΔΝΤ, τονίζοντας ωστόσο την ανάγκη να ληφθεί άμεση δράση για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να δοθούν περαιτέρω κίνητρα για ανάπτυξη.

Σε έκθεση του μετά την αξιολόγηση της ισπανικής οικονομίας, το ΔΝΤ προέβλεψε πως έπειτα από οκτώ συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης, η ανάκαμψη της Ισπανίας θα είναι αργή και δύσκολη, προσθέτοντας πως η ανεργία, η οποία στο φετινό δεύτερο είχε διαμορφωθεί στο 26,3%, εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα υψηλή.

«Οι γενικές προοπτικές είναι δύσκολες κι οι κίνδυνοι υψηλοί», προειδοποίησε το Ταμείο.

Η ισπανική οικονομία συνέχισε να συρρικνώνεται τα δύο τελευταία χρόνια και μολονότι η κυβέρνηση διατείνεται ότι η ανάκαμψη θα επιστρέψει στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, οι οικονομικοί αναλυτές αμφισβητούν την προοπτική αυτή, προβλέποντας μία πιο αργή και ασθενέστερη ανάκαμψη.

REUTERS

Το ΔΝΤ από την πλευρά του προβλέπει συρρίκνωση 1,6% για φέτος και ευελπιστεί σε οριακή ανάπτυξη το 2014. Στη σημερινή έκθεσή του, ο διεθνής οργανισμός υπογράμμισε πως οι δείκτες υποδηλώνουν πως η ανάπτυξη θα εμφανισθεί αργότερα εντός του επομένου έτους και σταδιακά θα φθάσει το 1% μεσοπρόθεσμα.

Εντούτοις, το χειρότερο σενάριο των προβλέψεων του ΔΝΤ προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα χρειασθεί να εφαρμόσει κι άλλα μέτρα λιτότητας, και αυτό ενδέχεται να συμβάλει σε απουσία ανάπτυξης έως το 2017, ενώ η ανεργία πρόκειται να παραμείνει πάνω από 27%.

Στην έκθεση σημείωσε επίσης πως μολονότι η πολιτική κατάσταση παραμένει σταθερή, οι κοινωνικές εντάσσεις ενδέχεται να θέσουν εν αμφιβόλω την επιτυχία των μεταρρυθμίσεων.

Το Ταμείο επεσήμανε πως μπορούν να γίνουν ακόμη πολλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την χαλάρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής της Μαδρίτης, υποστηρίζοντας πως η χώρα θα μπορούσε να αντλήσει πολλά οφέλη από μία ταχύτερη ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και από τη λήψη επιπλέον μέτρων για την χαλάρωση των πιστωτικών όρων.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα