«Σημαντική πρόοδο» στη διόρθωση ανισορροπιών που υπήρχαν πριν από την κρίση διαπιστώνει σε έκθεσή της η αποστολή του ΔΝΤ στην Ελλάδα, τονίζει πάντως ότι «η μεταρρυθμιστική προσπάθεια είναι πολύ πίσω από το χρονοδιάγραμμα».
Στο περιεχόμενο της έκθεσης αναφέρθηκε το βράδυ της Τρίτης ο επικεφαλής της αποστολής Πολ Τόμσεν.
Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι με πρωτοφανή ευρωπαϊκή και διεθνή υποστήριξη και σταθερή δημοσιονομική προσαρμογή, η Ελλάδα βρίσκεται στο κατώφλι της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος, γεγονός που χαρακτηρίζεται «αξιοσημείωτο επίτευγμα».
Όσον αφορά τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εκπλήρωση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι «η διστακτική και αποσπασματική εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» οφείλειται και στο υψηλό κόστος της προσαρμογής.
Επίσης, σημειώνεται ότι οι μεταρρυθμίσεις προσκρούουν σε «επαναλαμβανόμενες πολιτικές κρίσεις» και σε «συμφέροντα», επηρεάζοντας το επενδυτικό κλίμα.
Τονίζεται ακόμη ότι παραμένει η ευθύνη για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων με ταχύτητα, ώστε να ξεκλειδώσει η ανάπτυξη και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.
ΔΝΤ
Πάντως, αναφέρεται ότι οι πρόσφατες μακροοικονομικές εξελίξεις είναι σε γενικές γραμμές σύμφωνες με τις προβλέψεις του προγράμματος, καθώς και ότι τα δημοσιονομικά αποτελέσματα του έτους έως σήμερα είναι σε γενικές γραμμές συνεπή με τους στόχους που έχουν τεθεί.
Στην έκθεση καταγράφονται αναλυτικά τα συμφωνηθέντα μέτρα μεταξύ ελληνικών αρχών και δανειστών και κατονομάζονται καθυστερήσεις στην τιμολόγηση των φόρων ακίνητης περιουσίας, υπερβάσεις στις δαπάνες για την υγεία και αδυναμίες στον μηχανισμό είσπραξης φόρων.
Ειδικά για τη φορολογική διοίκηση επισημαίνεται ότι υπήρξε κάποια πρόοδος στην ενίσχυση της αυτονομίας των εσόδων, αν και η είσπραξη χρεών έχει μείνει πίσω παρά τις πρόσφατες νομοθετικές αλλαγές.
Αναφορά υπάρχει και για την έξοδο υπαλλήλων από το Δημόσιο. Ειδικότερα, γίνεται λόγος για «αντικατάσταση» των απολυθέντων με νέο προσωπικό, με τα «απαιτούμενα προσόντα».
Όσον αφορά το κλείσιμο της ΕΡΤ, το ΔΝΤ αναφέρει ότι θα ανοίξει ένας μικρότερος, πιο αποτελεσματικός φορέας, στον οποίο θα μπορούσε να επαναπροσληφθεί ένας αριθμός πρώην υπαλλήλων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
Πηγή: ΑΜΠΕ