Χ. Θεοχάρης: «13% ο ΦΠΑ στην εστίαση, ανεξαρτήτως πού καταναλώνεται»

Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2013 10:23
UPD:11:40
EUROKINISSI/EUROKINISSI

Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χ. Θεοχάρης.

«Ο ΦΠΑ στην εστίαση είναι 13% ανεξαρτήτως που καταναλώνεται», ξεκαθαρίζει με μήνυμά του στο twitter o γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο εν όψει της εφαρμογής, από αύριο, 1η Αυγούστου, του μειωμένου συντελεστή στα προϊόντα και τις υπηρεσίες εστίασης.

Όπως διευκρινίζει ο κ. Θεοχάρης, ο συντελεστής διαφέρει μόνο στα αναψυκτικά ανάλογα με το αν η κατανάλωση γίνεται στο εστιατόριο ή όχι.

Η εγκύκλιος του ΥΠΟΙΚ για τον μειωμένο ΦΠΑ στην εστίαση

Ο μειωμένος συντελεστής τίθεται σε ισχύ από την Πέμπτη 1η Αυγούστου και η εγκύκλιος διευκρινίζει σε ποια προϊόντα και ποιες υπηρεσίες θα εφαρμόζεται.

Η σύγχυση προκλήθηκε από εγκύκλιο που υπουργείου Οικονομικών για τον τρόπο εφαρμογής του μειωμένου ΦΠΑ. 

Ενδεικτική είναι σημερινή δήλωση του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργου Καββαθά στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ. «Διάβασα πέντε φορές χθες τη νομοθεσία για την εστίαση για να καταλάβω τι γίνεται», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Οι επιχειρήσεις είναι αντιμέτωπες με δεκάδες διευκρινιστικές εγκύκλιους ενός νόμου, ενώ είναι συχνό το φαινόμενο, μια διευκρινιστική εγκύκλιος να έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα του νόμου», πρόσθεσε ο κ. Καββαθάς και διερωτήθηκε μάλιστα: «Αν πάρεις μια τυρόπιτα, για να φύγεις πληρώνεις ΦΠΑ 13%. Αν όμως κάτσεις λίγο να περιμένεις έναν φίλο σου για να φύγετε μαζί, θα πληρώσεις 23%;».

Όπως παρατήρησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, «υπάρχει πρόβλημα στη νομοθεσία, που προκαλεί τεράστιο διοικητικό και νομικό κόστος στις μικρές επιχειρήσεις που δύσκολα μπορούν να αφομοιώσουν τις αλλαγές στη νομοθεσία χωρίς οργανωμένα λογιστήρια».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα