ΧΑ, ISE, TASE: Ηλεκτρονική διασύνδεση των Αποθετηρίων έως τον Ιούνιο 2004

Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2003 17:39

Ενα ακόμη βήμα για την προώθηση της μεταξύ τους συνεργασίας έγινε μετά την τρίτη τριμερή συνάντηση εκπροσώπων των Χρηματιστηρίων Αθηνών, Κωνσταντινούπολης και Τελ Αβίβ, που έλαβε χώρα στην Αθήνα από τις 20 έως τις 22 Φεβρουαρίου.

Οπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση, αποφασίστηκε η ηλεκτρονική διασύνδεση των Αποθετηρίων μέχρι τον Ιούνιο του 2004. Η λύση αυτή μπορεί να τεθεί σε λειτουργία, σε πρώτο στάδιο, χρησιμοποιώντας τις ισχύουσες σε κάθε αγορά διαδικασίες εκκαθάρισης και διακανονισμού.

Τα τρία Κεντρικά Αποθετήρια Αξιών πρόκειται να υπογράψουν Μνημόνιο Συνεργασίας (Memorandum of Understanding) μέσα στους επόμενους μήνες.

Επίσης συμφωνήθηκε η δημιουργία κοινών ομάδων εργασίας, οι οποίες θα μελετούν και θα προτείνουν λύσεις στα θέματα που θα προκύπτουν.

Από την πλευρά των Χρηματιστηρίων (ΧΑ, ISE και TASE), οι ενέργειες που πρόκειται να ληφθούν για τη περαιτέρω διευκόλυνση των διασυνοριακών συναλλαγών, είναι οι ακόλουθες:

- Η έναρξη ενός τριμερούς δείκτη, ο οποίος θα περιλαμβάνει μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης και από τις τρεις χώρες (αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου). Επίσης, θα δημιουργηθεί ένας δείκτης που θα χρησιμοποιείται ως «σημείο αναφοράς» και για το σκοπό αυτό, θα υπάρξει συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς σύστασης δεικτών.

- Η πραγματοποίηση παρουσιάσεων σε φορείς χρηματιστηριακών αγορών στις τρεις πόλεις.

- Η προώθηση του νέου δείκτη με παρουσιάσεις (road shows).

Τα τρία Χρηματιστήρια, μέσα στο πλαίσιο της δικαιοδοσίας και υπό την αίρεση της έγκρισης των αντίστοιχων εποπτικών Αρχών τους, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ενθαρρύνουν:

- Τους Συνδέσμους Μελών των Χρηματιστηρίων να ενημερώσουν τα μέλη τους σχετικά με τις σταυροειδείς συνεργασίες και τις διμερείς συμφωνίες.

- Τις εισηγμένες να λάβουν υπόψη τους τις τρεις χώρες όσον αφορά στην πραγματοποίηση των επόμενων παρουσιάσεών τους.

- Τους Αναδόχους δημόσιων εγγραφών να συμπεριλάβουν τις τρεις χώρες κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων των δημόσιων εγγραφών τους.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα