Σημαντική πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές

Στα χαμηλότερα εξαετίας οι γενικοί δείκτες
Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2003 19:07

Η παρατεταμένη αβεβαιότητα σχετικά με τις γεωπολιτικές εξελίξεις, τα απογοητευτικά στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ και ορισμένα αποθαρρυντικά εταιρικά νέα πυροδότησαν νέες ρευστοποιήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές.

Το κλίμα ήταν αρνητικό από την έναρξη των συναλλαγών με τις μετοχές του χρηματοοικονομικού τομέα να δέχονται ισχυρές πιέσεις, ενώ η απρόσμενη άνοδος του δείκτη Ifo στη Γερμανία πέρασε σχεδόν απαρατήρητη http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/02/25/284987.htm .

Οι ρευστοποιήσεις επεκτάθηκαν σε όλους ανεξαιρέτως τους κλάδους μετά το πτωτικό άνοιγμα της Wall Street με αποτέλεσμα οι ευρωπαϊκοί δείκτες να υποχωρήσουν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 3.615 μονάδες μειωμένος κατά 2,34%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 2.683,37 μονάδες καταγράφοντας απώλειες της τάξεως του 3,67%, ενώ στη Φρανκφούρτη -περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης- ο δείκτης Xetra DAX υποχωρεί κατά 4,20%, στις 2.463,24 μονάδες (αρνητικό ρεκόρ 6,5 ετών).

Η μετοχική τιμή της Prudential Plc, της υπ' αριθμόν δύο ασφαλιστικής εταιρείας στο Ηνωμένο Βασίλειο, σημείωσε πτώση κατά 17,62%, ενώ οι απώλειές της ξεπέρασαν ενδοσυνεδριακά το 20%. Η Prudential ανακοίνωσε σήμερα ότι ενδέχεται να μην αυξήσει το μέρισμα που θα διανείμει φέτος.

«Η αβεβαιότητα στην αγορά εντείνεται, όταν οι επενδυτές βλέπουν μία μεγάλη εταιρεία να εμφανίζεται επιφυλακτική σε ό,τι αφορά το μέρισμα που θα διανείμει», δήλωσε στο Bloomberg διαχειριστής κεφαλαίων της Henderson Global Investors. «Τα μερίσματα είναι πολύ σημαντικά», πρόσθεσε.

Τα λειτουργικά κέρδη της Prudential σημείωσαν πέρυσι αύξηση 2%, σε σχέση με το 2001, ανερχόμενα σε 1,133 δισ. στερλίνες.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε και η μετοχή του υπ' αριθμόν δύο τραπεζικού ομίλου της Ελβετίας Credit Suisse. Ο ελβετικός όμιλος ανακοίνωσε νέες απολύσεις εργαζομένων του και μείωση του μερίσματος που θα διανείμει καθώς οι ζημίες του στο 2002 ανήλθαν σε ποσό-ρεκόρ. Η διοίκηση της CS εμφανίστηκε παράλληλα επιφυλακτική για το 2003 επικαλούμενη πολιτική αβεβαιότητα και συνεχιζόμενη εξασθένηση των αγορών. Η μετοχική τιμή της CS υποχώρησε κατά 3,89%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα