«Πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης

Εγκρίθηκε από το Euro-Working Group
Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2013 12:28
UPD:16:00
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σάιμον Ο' Κόνορ επιβεβαίωσε πως η ομάδα εργασίας του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκρινε την παροχή της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα, η οποία, όπως είπε, ανταποκρίθηκε κι εκπλήρωσε όλες τις σχετικές προϋποθέσεις.

Την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 4 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα ενέκρινε η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης, όπως ανέφεραν ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Η εκταμίευση αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα, μετά και την οριστική έγκριση από τα κράτη - μέλη.

«Δόθηκε η έγκριση, οι διαδικασίες σε εθνικό επίπεδο θα ολοκληρωθούν το μεσημέρι της Δευτέρας», δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Λίγο αργότερα, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σάιμον Ο' Κόνορ επιβεβαίωσε πως η ομάδα εργασίας του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκρινε την παροχή της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα, η οποία, όπως είπε, ανταποκρίθηκε κι εκπλήρωσε όλες τις σχετικές προϋποθέσεις.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ακόμη ότι αναμένεται ως την Δευτέρα να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες σε επίπεδο κρατών - μελών και ότι η εκταμίευση των δανείων της Ευρωζώνης, ύψους 4 δισ. ευρώ, θα ακολουθήσει αμέσως μετά.

Σημειώνεται ότι τα 2,5 δισ. ευρώ θα προέλθουν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το 1,5 δισ. ευρώ από τα κέρδη κεντρικών τραπεζών που κατέχουν ελληνικά ομόλογα.

Η Ελλάδα ενέκρινε χθες το τελευταίο νομοσχέδιο - προαπαιτούμενο από τους διεθνείς πιστωτές της για την αποδέσμευση των 5,8 δισ. ευρώ του δανείου, ποσό στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η συνεισφορά του ΔΝΤ.

Το μεσημέρι θα υπάρξει ανεπίσημη ενημέρωση των δημοσιογράφων από την τρόικα. Η ενημέρωση θα βασίζεται στην αξιολόγηση που ολοκληρώθηκε, ενώ το επίσημο έγγραφο θα δοθεί στην δημοσιότητα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στα εθνικά κοινοβούλια της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας.

Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης του 1,78 δισ. ευρώ προς τη χώρα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα