Επτά μέτρα για την τόνωση των εξαγωγών

Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2003 15:42

ΕΠΤΑ μέτρα για τη στήριξη των εξαγωγών, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ), ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών και Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης. Τα μέτρα, τα οποία έχουν τη σύμφωνη γνώμη του ΣΕΒ, του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος είναι τα ακόλουθα:

1. Δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών με συμμετοχή κρατικών φορέων, συνδέσμων εξαγωγέων, επιμελητηρίων κλπ. Στο Συμβούλιο θα συζητούνται και θα αντιμετωπίζονται προβλήματα των εξαγωγών και θα προωθούνται λύσεις.

2. Αναδιοργάνωση του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ) με στόχο τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επέκταση του δικτύου σε κρίσιμες περιοχές της χώρας μέσω συμβάσεων ανάθεσης υπηρεσιών.

3. Πιλοτικές δράσεις στήριξης των ΜΜΕ για την προώθηση εξαγωγών σε περιφερειακό επίπεδο. Πρώτη πιλοτική δράση στη Θράκη.

4. Δημιουργία δικτύου επικοινωνίας και διάχυσης πληροφοριών (ΟΠΕ, πρεσβείες, σύνδεσμοι εξαγωγέων, επιμελητήρια).

5. Δημιουργία Γραφείων Προώθησης Εξαγωγών στο εξωτερικό μέσω συμβάσεων με εξειδικευμένους φορείς του εξωτερικού. Προσανατολισμός σε νέες μεγάλες διεθνείς αγορές.

6. Δημιουργία δικτύου Ομάδων Παροχής Εξαγωγικών Υπηρεσιών με χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων. Στο ΚΠΣ υπάρχουν ήδη δεσμευμένα 37 εκατ.ευρώ για την ενίσχυση των εξαγωγικών επιχειρήσεων στον πρωτογενή τομέα.

7. Συντονισμένη προβολή προϊόντων στο εξωτερικό (ΟΠΕ σε συνεργασία με φορείς και επιχειρήσεις).

Οσον αφορά το πρόβλημα των καθυστερήσεων που παρουσιάζονται στις επιστροφές του ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις λόγω των ελέγχων που πραγματοποιεί η εφορία, ο υπουργός είπε ότι εχει συγκροτηθεί επιτροπή στο υπουργείο Οικονομικών, με τη συμμετοχή και των επιχειρηματικών φορέων, που μελετά το θέμα.

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα