Στη σκιά ακριβού πετρελαίου

Αρνητικό κλίμα σε ΗΠΑ και Ευρώπη
Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2003 00:01
UPD:06:47

ΤΑ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΑ αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Hewlett-Packard σε συνδυασμό με την εκτίναξη των τιμών πετρελαίου πάνω από τα 37 δολάρια το βαρέλι επιβάρυναν περισσότερο το ήδη αρνητικό κλίμα - λόγω των φόβων του πολέμου - στο χρηματιστήριο της Ν.Υόρκης.

Η αμερικανική αγορά κατάφερε να ανακάμψει την ύστατη στιγμή την Τρίτη, όμως κάτι ανάλογο δύσκολα μπορεί να επαναληφθεί δύο ημέρες συνεχόμενες.

Οι επενδυτές φοβούνται πως ένας πόλεμος στο Ιράκ θα εκτινάξει τις τιμές πετρελαίου, θα καθυστερήσει τις καταναλωτικές και επιχειρηματικές δαπάνες και θα βάλει φρένο σε μια ήδη αργή οικονομική ανάκαμψη.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 102,52 μονάδες, ποσοστό 1,30%, φθάνοντας στις 7,806,98 μονάδες. Με απώλειες 25,30 μονάδων, ποσοστό 1,90%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.303,68 μονάδες.

Στην Ευρώπη

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια συνέχισαν την πτώση τους στα χαμηλά επίπεδα της εξαετίας με το επενδυτικό κλίμα να δέχεται σχεδόν καθημερινά πλήγματα από τις ανακοινώσεις αρνητικών επιχειρηματικών ειδήσεων, επιβαρύνοντας το κλίμα φόβου που έχει δημιουργήσει η προοπτική πολέμου στο Ιράκ.

Η μετοχή του ολλανδικού ομίλου Ahold τέθηκε επικεφαλής της λίστας των χαμένων για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση (-14,4%) στον απόηχο της αποκάλυψης σκανδάλου λογιστικών παρατυπιών στην εταιρεία. Η μετοχή έχει χάσει το 70% της αξίας της στο διάστημα αυτό.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 0,8% και 1,1%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να υποχωρεί από το όριο των 750 μονάδων.

Εμπειρογνώμονες και χρηματιστές συμφώνησαν πως τα πράγματα δεν δείχνουν καθόλου καλά αυτή την περίοδο στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ τόνισαν πως η αγορά μοιάζει περισσότερο με τροχό της τύχης.

Πιέσεις στις ασφάλειες

Οι μετοχές του τομέα ασφαλειών δέχθηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις χθες, ακολουθώντας την πτώση της Swiss Re (-3,3%). Αρκετές ευρωπαϊκές εταιρείες, όπως η ελβετική, τιμωρούνται σκληρά από τους επενδυτές το τελευταίο διάστημα λόγω της απόφασής τους, ή της ανακοίνωσης πρόθεσης να μην πληρώσουν μέρισμα, που είναι ίσως ο μοναδικός λόγος που απομένει για να κρατήσει κανείς μια επένδυση σε μετοχική αξία.

Ειδικά για τις μετοχές ασφαλειών, οι επενδυτές αντιδρούν λες και δεν θέλουν να ξανακούσουν τη λέξη ασφάλιση.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα