Οριακή άνοδος στο Τόκιο

Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2003 10:08

ΜΙΚΡΗ άνοδο σημείωσαν σήμερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες στο Τόκιο χάρη στην ανάκαμψη των τραπεζικών τίτλων προς το τέλος της συνεδρίασης. Αντιθέτως, πιέσεις δέχθηκαν για μία ακόμη φορά οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών.

Ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 2,57 μονάδες ή 0,03% και διαμορφώθηκε στις 8.359,38 μονάδες. Κατά τις πρώτες ώρες των συναλλαγών υποχώρησε μέχρι τις 8.266,97 μονάδες.

Ο δείκτης Topix έκλεισε στις 819,2 μονάδες αυξημένος κατά 0,10%.

Αξιόλογα κέρδη κατέγραψαν οι τραπεζικοί τίτλοι, οι αρνητικοί πρωταγωνιστές των προηγούμενων συνεδριάσεων. Οι μετοχές της UFJ Holdings και της Mizuho Holdings ενισχύθηκαν κατά 7,41% και 3% αντιστοίχως.

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον προσείλκυσε επίσης ο τομέας των φαρμακοβιομηχανιών. Η μετοχή της Takeda σημείωσε άνοδο κατά 2,1%. Ανάλογα κέρδη κατέγραψε και ο τίτλος της Yamanouchi Pharmaceutical, της τρίτης μεγαλύτερης φαρμακοβιομηχανίας στην Ιαπωνία.

Οι αναλυτές, ωστόσο, χαρακτηρίζουν τεχνική αντίδραση τη σημερινή άνοδο και εμφανίζονται εξαιρετικά επιφυλακτικοί για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ιαπωνικής αγοράς επικαλούμενοι τη σημαντική ενίσχυση της τιμής του πετρελαίου http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/02/27/286034.htm , την αβεβαιότητα γύρω από τις εξελίξεις στο ζήτημα Ιράκ και τον έντονο προβληματισμό από τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Βόρειας Κορέας. Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί η ανεπιθύμητη για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις ενίσχυση του γιεν έναντι του δολαρίου.

«Η Ιαπωνία είναι άμεσα εξαρτημένη από την εξωτερική ζήτηση. Η κλιμάκωση της διεθνούς έντασης, η ενίσχυση του γιεν και η άνοδος της τιμής του πετρελαίου έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην αγορά», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters στέλεχος της ιαπωνικής χρηματιστηριακής εταιρείας Nikko Cordial Securities. Εκτιμά μάλιστα ότι δεν αναμένεται εντυπωσιακή ανάκαμψη του ιαπωνικού χρηματιστηρίου, εάν δεν επιλυθούν τα παραπάνω ζητήματα.

Οι ιαπωνικές αρχές πάντως διατύπωσαν εκ νέου την απειλή για παρέμβαση με στόχο να ανακοπεί η άνοδος του γιεν τονίζοντας ότι αυτό θα γίνει ευθύς ως κριθεί αναγκαίο.

Ο Ζεμπέι Μοζογκούτσι, εκ των κορυφαίων οικονομικών παραγόντων, ανέφερε ότι οι πρόσφατες διακυμάνσεις στην αγορά συναλλάγματος ήταν ραγδαίες και όχι ενδεδειγμένες, προσθέτοντας ότι το ιαπωνικό υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στη χρηματαγορά http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/02/27/285878.htm .



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα