Ευρωζώνη: Επέκταση της μεταποίησης για πρώτη φορά στη διετία

Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2013 11:30
UPD:12:21
REUTERS/REGIS DUVIGNAU

Επέκταση παρουσίασε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο, για πρώτη φορά σε διάστημα δύο ετών, ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι η οικονομία των 17 κρατών - μελών εξέρχεται της ύφεσης.

Ο δείκτης PMI για τη μεταποίηση, που δημοσιεύει η Markit Economics, ξεπέρασε απροσδόκητα το όριο των 50 μονάδων, το οποίο διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας. Συγκεκριμένα, αυξήθηκε στις 50,1 μονάδες, από 48,8 μονάδες που ήταν τον Ιούνιο, και ξεπέρασε τις 49,1 μονάδες που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

Όσον αφορά στις υπηρεσίες, ο σχετικός δείκτης PMI αυξήθηκε στις 49,6 μονάδες τον Ιούλιο από 48,3 μονάδες τον Ιούνιο. Εξάλλου, ο σύνθετος δείκτης, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται μεταποίηση και υπηρεσίες, αυξήθηκε στις 50,4 μονάδες από 48,7 μονάδες.

Τα θετικά αυτά στοιχεία αποδίδονται κατά κύριο λόγο στη Γερμανία, όπου καταγράφηκε απρόσμενη επέκταση της μεταποιητικής δραστηριότητας τον Ιούλιο, ενώ στον τομέα των υπηρεσιών επιταχύνθηκε η ανάπτυξη.

Ο δείκτης PMI για τη μεταποίηση αυξήθηκε στις 50,3 μονάδες από 48,6 μονάδες που ήταν τον Ιούνιο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Markit Economics. Οι οικονομολόγοι εκτιμούσαν πως θα παρέμενε κάτω από το όριο των 50 μονάδων, στις 49,2 μονάδες.

Ο αντίστοιχος δείκτης για τις υπηρεσίες αυξήθηκε στις 52,5 μονάδες από 50,4 μονάδες, έναντι εκτιμήσεων για άνοδό του στις 50,7 μονάδες.

«Η Ευρωζώνη μπορεί να βγει από την ύφεση στο γ’ τρίμηνο»

«Η καλύτερη επίδοση του PMI τον τελευταίο ενάμισι χρόνο παρέχει ενθαρρυντικές ενδείξεις ότι η Ευρωζώνη θα μπορούσε - μετά από πολύ καιρό - να βγει από την ύφεση στο τρίτο τρίμηνο. Την αναζωογόνηση καθοδηγεί η μεταποίηση, καθώς καταγράφηκε αύξηση της παραγωγής στη Γερμανία, τη Γαλλία και στην υπόλοιπη Ευρωζώνη ως σύνολο», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Κρις Ουίλιαμσον.

«Τα στοιχεία της έρευνας θα προσφέρουν στήριξη στους πολιτικούς, ιδιαίτερα ως προς το ότι υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ των χωρών της περιφέρειας που έχουν πληγεί από τη λιτότητα και όπου οι πολιτικές και κοινωνικές εντάσεις έχουν αυξηθεί», πρόσθεσε.


 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα