Ντιτρόιτ: Τρεις αγωγές για να αποφευχθεί η πτώχευση

Σήμερα η ακρόαση
Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2013 09:52
UPD:12:01
REUTERS/REBECCA COOK

Προσπάθειες να εμποδίσουν την υπαγωγή του Ντιτρόιτ σε καθεστώς πτώχευσης καταβάλλουν δημοτικοί υπάλληλοι, συνταξιούχοι και ασφαλιστικά ταμεία του αμερικανικού δήμου, καθώς φοβούνται ότι μια τέτοια διαδικασία θα οδηγήσει σε δραστική μείωση μισθών, συντάξεων και επιδομάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, τα εργατικά συνδικάτα έχουν υποβάλει τρεις αγωγές κατά του δήμου, το «πάγωμα» των οποίων ζητεί ο έκτακτος διαχειριστής του Ντιτρόιτ, Κέβιν Ορ. Πτωχευτικό δικαστήριο θα πραγματοποιήσει σήμερα σχετική ακρόαση, προκειμένου να αποφανθεί εάν άλλα δικαστήρια μπορούν να εκδικάσουν αγωγές κατά του Ντιτρόιτ, όσο το ίδιο εξετάζει την αίτησή του για υπαγωγή στο άρθρο 9 του πτωχευτικού κώδικα.

«Δεν έχει σημασία τι υποστηρίζει ο καθένας. Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχουν λεφτά», δήλωσε χθες ο Κέβιν Ορ.

Ενώ οι αναλυτές των οίκων αξιολόγησης εκτιμούν ότι η πτώχευση του Ντιτρόιτ δεν πρόκειται να επιδράσει στα ομόλογα της πολιτείας του Μίσιγκαν ή των ΗΠΑ σε ομοσπονδιακή κλίμακα, σχολιαστές επισημαίνουν ένα διαφορετικό πιθανό «ντόμινο» εξελίξεων, που αφορά στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των δημοτικών υπαλλήλων αρκετών άλλων δήμων που βρίσκονται σε προβληματική οικονομική κατάσταση.

Ο έκτακτος διαχειριστής του δήμου δήλωσε ότι το ύψος των συντάξεων όλων των δημοτικών υπαλλήλων, εν ενεργεία ή ήδη συνταξιούχων, μπορεί να μειωθεί.

Σε προηγούμενες περιπτώσεις πτωχεύσεων δήμων των ΗΠΑ είχαν πράγματι αναπροσαρμοσθεί προς τα κάτω οι συντάξεις των νεοπροσλαμβανομένων υπαλλήλων, χωρίς όμως να επηρεασθούν οι παλαιότερες.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα