Προσωρινή ευφορία στη Ν.Υ.

Επανήλθε ο φόβος για τον πόλεμο
Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2003 00:01
UPD:06:43

ΛΙΓΟ κράτησε ο ενθουσιασμός των Αμερικανών επενδυτών για τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ καθώς οι φόβοι για τις εξελίξεις στο Ιράκ έβαλαν γρήγορα φρένο σε μια προσπάθεια ανάκαμψης των μετοχών.

Η είδηση για τη μεγάλη αύξηση των παραγγελιών διαρκών αγαθών τον Ιανουάριο και η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να «κατεβάσει» το επίπεδο συναγερμού της χώρας από το πορτοκαλί στο κίτρινο - θεωρώντας ότι μειώθηκαν οι κίνδυνοι τρομοκρατικής επίθεσης - δημιούργησαν κλίμα ευφορίας αρχικά, με τους χρηματιστηριακούς δείκτες να καταγράφουν σημαντικά κέρδη ενδοσυνεδριακά.

Το κλίμα εκτονώθηκε σταδιακά προς το τέλος της συνεδρίασης περιμένοντας τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας στην πρόταση ψηφίσματος που ανοίγει το δρόμο σε στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράκ.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 78,01 μονάδες, ποσοστό 1,00%, φθάνοντας στις 7.884,99 μονάδες. Με άνοδο 20,26 μονάδων, ποσοστό 1,55%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.323,94 μονάδες.

Στην Ευρώπη

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διέκοψαν την πολυήμερη πτώση τους χθες βρίσκοντας στήριγμα στη θετική εικόνα που έδειξε η Wall Street και στα απρόσμενα θετικά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ.

Το επενδυτικό κλίμα, ωστόσο, παρέμεινε αρνητικό λόγω των φόβων για πιθανό πόλεμο στο Ιράκ, της εκτίναξης των τιμών πετρελαίου στα 40 δολάρια η ουγγιά και στις ανησυχίες για τις προοπτικές της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με πτώση 0,15% και άνοδο 0,7%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να παραμένει στα χαμηλότερα επίπεδα της εξαετίας. Οι εθνικοί χρηματιστηριακοί δείκτες έκλεισαν με κέρδη στη Μαδρίτη, τη Φραγκφούρτη, το Παρίσι και το Μιλάνο, αλλά ήταν στάσιμοι σε άλλες αγορές.

Προσπάθεια ανάκαμψης

Επικεφαλής της προσπάθειας ανάκαμψης τέθηκαν οι μετοχές των εταιρειών που επλήγησαν περισσότερο από το κύμα πωλήσεων των τελευταίων ημερών, όπως Suez, Bayer, Invensys, ενώ η μετοχή της γερμανικής τράπεζας HVB δέχθηκε νέες πιέσεις λόγω φημών πως η τράπεζα σχεδιάζει την έκδοση μετατρέψιμου ομολόγου ύψους 4 δισ. ευρώ.

Αλλες δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των Axa (+3,9%), ABB (-8,2%), Nestle (+13%).

Νωρίτερα, στο Τόκιο, το ιαπωνικό χρηματιστήριο έδειξε σαστισμένο από τις αλλεπάλληλες και αντικρουόμενες δηλώσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης σχετικά με τη νομισματική πολιτική.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα