Την άποψη ότι η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει σε μία «ομοσπονδιοποίηση» και έχει ανάγκη από έναν ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Ντιντιέ Ρέιντερς, σε συνέντευξή του στη γαλλόφωνη εφημερίδα Le Soir.
Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο η Ευρώπη παραμένει ακόμα μετέωρη ανάμεσα στην ομοσπονδιακή κατεύθυνση και σε εκείνη της παραδοσιακής διακυβερνητικής συνεργασίας, ο Ντ. Ρέιντερς απάντησε ότι η κατάσταση είναι ακριβώς έτσι, ακόμα και σε επίπεδο κρατών-μελών.
«Όταν οι χώρες αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα ή τραπεζικές κρίσεις, είναι οι κυβερνήσεις εκείνες που τα διαχειρίζονται. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το συμβούλιο υπουργών αποτέλεσε το κύριο όργανο διαχείρισης της κρίσης. Στη συνέχεια όμως ξαναγράφουμε την ιστορία για να πούμε ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν ήταν ευρωπαϊκές: αφού όλα τα κράτη λαμβάνουν την ίδια απόφαση, υποστηρίζουμε ότι υπήρξε ένας ευρωπαϊκός συντονισμός», ανέφερε ο βέλγος ΥΠΕΞ.
«Όμως σε όλες τις περιπτώσεις προηγήθηκε η απαραίτητη προετοιμασία σε διακυβερνητικό επίπεδο. Σε πολλές περιπτώσεις είναι το γαλλογερμανικό δίδυμο που έδωσε τον τόνο και κυρίως η Γερμανία, που προσπάθησε να θέσει τις προϋποθέσεις (για τη λήψη των αποφάσεων)», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για το πώς ξεκίνησε η σημερινή κρίση χρέους, ο κ. Ρέιντερς τόνισε ότι «περάσαμε από μία ιδιαίτερη περίοδο, αυτή του 2004 - 2005, κατά την οποία η Γαλλία και η Γερμανία αντιμετώπιζαν δημοσιονομικά προβλήματα και ζήτησαν κάποια χαλάρωση των όρων του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης. Η περίοδος αυτή έδωσε λάθος μηνύματα στις χώρες του νότου, που σκέφθηκαν ότι έχουν ένα μικρό περιθώριο και ότι μπορούν να προχωρήσουν σε ένα μικρό υπερδανεισμό. Στη συνέχεια ήρθε η τραπεζική κρίση του 2008, όταν η δημοσιονομική κατάσταση σε πολλά κράτη δεν ήταν καλή και η κατάσταση ανταγωνιστικότητας ήταν ακόμα χειρότερη, ιδιαίτερα στις χώρες του νότου».
«Όλος ο κόσμος αντιλαμβάνεται σήμερα ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε μία ομοσπονδιακή Ευρώπη. Εγώ είμαι πεπεισμένος» για αυτό, είπε ο βέλγος υπουργός Εξωτερικών, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος ο πρόεδρος της Ε.Ε., Χέρμαν Φαν Ρόμπεϊ, έβαλε αυτή τη διάσταση πέρυσι όταν δήλωσε ότι «θα ξεκινήσουμε από την τραπεζική ένωση, μετά θα προχωρήσουμε στη δημοσιονομική ένωση και στην οικονομική ένωση με μία δημοκρατική νομιμοποίηση».
Πηγή: ΑΜΠΕ