Ιταλία : Αναιμικός ρυθμός ανάπτυξης το 2002

Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2003 11:22

Με τους βραδύτερους ρυθμούς μέσα σε χρονικό διάστημα περίπου 10 ετών, αναπτύχθηκε η ιταλική οικονομία, μετά τον περιορισμό των καταναλωτικών δαπανών και τη μείωση των εξαγωγών.

Όπως ανακοινώθηκε σχετικά, το ΑΕΠ της γείτονος χώρας το 2002 αυξήθηκε μόλις 0,4%, ο χαμηλότερος ρυθμός από το 1993 και λιγότερο από την πρόβλεψη της ιταλικής κυβέρνησης ότι θα διαμορφωνόταν στο 0,6%.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2002, η ιταλική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,4% σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του ιδίου έτους, περίοδο κατά την οποία είχε σημειώσει αύξηση σε ποσοστό 0,3%, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

«Οι καταναλωτές έχουν παραλύσει και δεν ξοδεύουν χρήματα, επειδή δεν ξέρουν εάν αύριο θα έχουν δουλειά», ανέφερε ο Lorenzo Targetti, επικεφαλής της εταιρείας Targetti Sankey SpA, που προμηθεύει με φωτιστικά τα εστιατόρια της εταιρείας McDonald's Corp. και έχει φωταγωγήσει το έργο του Leonardo da Vinci «Ο τελευταίος Δείπνος».

Η Ιταλία, η τέταρτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρώπης και οι άλλες δύο εμπορικοί της εταίροι, η Γαλλία και η Γερμανία, δεν αναπτύσσεται, αναγκάζοντας εταιρείες όπως τη Fiat SpA και την Alcatel S.A. να προχωρήσουν σε μείωση των θέσεων εργασίας.

Η απειλή ενός πολέμου στο Ιράκ, περιορίζει ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, ενώ το ισχυρό ευρώ καθιστά ακόμη πιο ακριβές τις εξαγωγές προϊόντων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα