Όλι Ρεν: Επιστροφή στην ανάπτυξη το β' εξάμηνο

Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2013 16:22
UPD:16:37
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

Ο επίτροπος της Ε.Ε. για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν.

Επιστροφή της ευρωπαϊκής οικονομίας στην ανάπτυξη το β’ εξάμηνο του έτους «βλέπει» ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Όλι Ρεν, επισημαίνοντας τη σταθεροποίηση της οικονομικής δραστηριότητας και τη βελτίωση της εμπιστοσύνης που παρατηρείται ήδη στην Ε.Ε.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα εν όψει της συνόδου του G20 στη Ρωσία, ο ευρωπαίος επίτροπος εκτιμά μέτριους ρυθμούς ανάπτυξης στην απασχόληση το 2014, σημειώνοντας ότι «πρέπει να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να αντιμετωπίσουμε αυτή την επιτακτική πρόκληση για τις κοινωνίες μας».

Η στρατηγική της Ε.Ε. με στόχο την ενίσχυση της ανάκαμψης επικεντρώνεται σε τέσσερις πυλώνες:

  • Πρώτον, πρέπει τα κράτη να επικεντρωθούν στη σταθερή βελτίωση της διαρθρωτικής βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών τους.
  • Δεύτερον, πρέπει να διατηρηθεί και ενίοτε να αυξηθεί ο ρυθμός προώθησης των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας, ανάπτυξης και απασχόλησης.
  • Τρίτον, θα πρέπει να διευκολυνθεί η πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η Κομισιόν εξετάζει μία πρωτοβουλία που θα συμβάλλει στην αποκατάσταση της δανειοδότησης της πραγματικής οικονομίας με χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
  • Τέταρτον, θα πρέπει να συνεχιστεί η εντυπωσιακή πρόοδος που έχει σημειωθεί τον τελευταίο χρόνο προς την κατεύθυνση της τραπεζικής ενοποίησης, με στόχο ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός να καταστεί πλήρως λειτουργικός έως τον Σεπτέμβριο 2014.

«Αυτή είναι η συνεισφορά της Ευρώπης στην ατζέντα του G20 σε επίπεδο ανάπτυξης και απασχόλησης. {Η πρόταση] είναι ισορροπημένη και φιλόδοξη και ευελπιστώ ότι το ίδιο θα ισχύει και για τη συμβολή όλων των μεγάλων οικονομιών», σημειώνει ο κ. Ρεν.

Η σημερινή και αυριανή συνάντηση στη Μόσχα θα διασφαλίσει τη δέσμευση στη βιώσιμη ανάπτυξης μέσω στέρεων δημοσιονομικών στρατηγικών και επαναπροσδιορισμό των ισορροπιών της παγκόσμιας οικονομίας, αναφέρει.

«Οι ανισορροπίες σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν αμβλυνθεί με την κρίση αλλά πρέπει να συνεχίσουμε με αποφασιστικές πολιτικές προκειμένου να βεβαιωθούμε ότι δεν θα διευρυνθούν εκ νέου όταν επιταχυνθεί η ανάπτυξη», καταλήγει ο ευρωπαίος αξιωματούχος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα