Ενεργοποιείται η επιστροφή ΦΠΑ προς επιχειρήσεις εντός 90 ημερών

«Τελεσίγραφο» στις εφορίες έφερε η υποχρέωση του Δημοσίου για καταβολή τόκων στους δικαιούχους από το Σεπτέμβριο
Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2013 07:00
EUROKINISSI

Χάρης Θεοχάρης, γ.γ. Δημοσίων Εσόδων: «Στις περιπτώσεις εκπρόθεσμης επιστροφής ΦΠΑ, την ευθύνη θα την έχουν οι ΔΟΥ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Σε 90 ημέρες θα πρέπει, από την 1η Σεπτεμβρίου, οι εφορίες να επιστρέφουν το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες, ενώ έως τότε καλούνται να διεκπεραιώσουν άμεσα αιτήσεις επιστροφής που ο χρόνος αναμονής τους, από την υποβολή της σχετικής αίτησης, ξεπερνά τους 4 μήνες.

Την εντολή αυτή έδωσε χθες με κατεπείγουσα εγκύκλιό του (υπ’ αρίθμ. ΠΟΛ. 1177/17.7.2013) προς όλες τις εφορίες ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι οι επιστροφές θα πρέπει να γίνονται εντός τριών μηνών, καθώς από το Σεπτέμβριο και μετά ενεργοποιείται η ρύθμιση που προβλέπει ότι η επιστροφή θα επιβαρύνεται με τόκο εκπρόθεσμης επιστροφής από το Δημόσιο.

Δεν παραλείπει, ωστόσο, να επισημάνει ότι στις περιπτώσεις που θα συμβεί αυτό την ευθύνη θα την έχουν οι υπάλληλοι που χειρίζονται τις συγκεκριμένες υποθέσεις και γενικότερα οι ΔΟΥ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε περίπτωση μελλοντικών κρίσεων όσον αφορά την απόδοση εργαζομένων και προϊσταμένων.

Ο κ. Θεοχάρης αναγνωρίζει βέβαια ενδεχόμενα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΔΟΥ, όπως έλλειψη προσωπικού, τεχνικά προβλήματα από την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών και την ανακατανομή αρμοδιοτήτων, όμως αναφέρει ρητά ότι για την εμπέδωση εμπιστοσύνης μεταξύ των υπηρεσιών και των επιχειρήσεων πρέπει να τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Και αυτό διότι η εμφάνιση, όπως τονίζει χαρακτηριστικά, σημαντικών καθυστερήσεων δεν ενισχύει την αξιοπιστία του Δημοσίου έναντι των επιχειρήσεων, λαμβάνοντας υπόψη ότι στην αντίθετη περίπτωση, όπου δηλαδή οι επιχειρήσεις υποχρεούνται σε καταβολή φόρου, επιβάλλονται κυρώσεις σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους.

Επισημαίνει, μάλιστα, το γεγονός ότι, αν και η νέα διαδικασία τέθηκε σε εφαρμογή από τις 20 Μαρτίου, παρατηρείται σημαντική καθυστέρηση από ορισμένες ΔΟΥ, με συνέπεια να παραμένουν σε εκκρεμότητα αιτήσεις για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Λόγω εξάλλου μνημονιακής υποχρέωσης, τα στοιχεία των εκκρεμών αιτήσεων επιστροφής δημοσιοποιούνται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών, σε εβδομαδιαία βάση, με κατάταξη των ΔΟΥ ανάλογα με το μέσο χρόνο αναμονής αιτήσεων επιστροφής για τις οποίες δεν έχει πραγματοποιηθεί η εκταμίευση του ποσού επιστροφής.

Στο πλαίσιο αυτό καλεί τους προϊσταμένους και τους αρμόδιους επιθεωρητές των εφοριών να φροντίσουν όπως από την 1η Σεπτεμβρίου οι επιστροφές ολοκληρώνονται σε τρεις μήνες, επισημαίνοντας τα εξής:

  • Αιτήσεις επιστροφής που περιλαμβάνονται στο αρχείο για επιστροφή χωρίς έλεγχο και εφόσον ο προϊστάμενος ΔΟΥ δεν έχει στοιχεία που υπαγορεύουν τον έλεγχο, δεν απαιτούν σημαντικό χρόνο για την ολοκλήρωσή τους (εκταμίευση).
  • Αιτήσεις επιστροφής που περιλαμβάνονται στο αρχείο για επιστροφή έπειτα από έλεγχο, ο προσωρινός έλεγχος θα πρέπει να ολοκληρώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον για το σημαντικότερο αριθμό αυτών. Μεγαλύτερος χρόνος, λογικά, απαιτείται για μικρό αριθμό υποθέσεων και εφόσον υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι.

«Καλπάζει» η φοροδιαφυγή

Εξαρση της φοροδιαφυγής έδειξαν για μια ακόμη φορά οι έλεγχοι που πραγματοποίησαν συνεργεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), το διάστημα από τις 15 Ιουνίου έως και 15 Ιουλίου, καθώς το 50% των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν είχαν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις.

Το ποσοστό παραβατικότητας, μάλιστα, σε ορισμένες περιοχές, όπως η Ρόδος, έφθασε το 85% γεγονός που πιστοποιεί ότι η αγορά «αγνοεί» τους ελέγχους, πολύ δε περισσότερο η φορολογική συνείδηση παραμένει ακόμη άγνωστη έννοια για χιλιάδες επιτηδευματίες, οι οποίοι μάλιστα σε λίγες ημέρες καλούνται να κάνουν πράξη τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% και να συμβάλουν στην αύξηση των δημοσίων εσόδων.

Για το λόγο αυτό το ΣΔΟΕ έχει προβεί σε παραλαβή τιμοκαταλόγων επιχειρήσεων εστίασης σε όλη τη χώρα από τις αρχές της τουριστικής περιόδου, προκειμένου να έχει συγκριτικό αρχείο μετά τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από την 1η Αυγούστου.

Ειδικότερα, με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΣΔΟΕ, το εν λόγω χρονικό διάστημα ελέγχθηκαν, κυρίως σε τουριστικούς προορισμούς της χώρας, 1.088 επιχειρήσεις εστίασης, εκμετάλλευσης παραλιών και θαλάσσιων σπορ, νυχτερινά κέντρα, ενοικιαζόμενες κατοικίες, ξενοδοχεία, καθώς επίσης και σε αδήλωτους εργαζομένους.

Από τους ελέγχους προέκυψε ότι 538 επιχειρήσεις ήταν παραβάτες και καταλογίσθηκαν 2.473 παραβάσεις, ενώ τα ποσοστά παραβατικότητας ανά περιοχή διαμορφώνονται ως εξής: Ρόδος 84,62%, Ζάκυνθος 80,00%, Σαντορίνη 77,14%, Τήνος 72,73%, Πάρος 68,18%, Σύρος 57,89%, Αίγινα 37,14%, Αργολίδα 45,45%, Μεσσηνία 44,44%, Κορινθία 40,00%, Μύκονος 43,33% και Χαλκιδική 37,00%.

Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι βάσει σχετικής εισαγγελικής παραγγελίας διεξάγονται έλεγχοι πολυτελών καταλυμάτων σχετικά με την ιδιοκτησία, τις δαπάνες ανέγερσης, τη δήλωση της πραγματικής επιφάνειας σε τ.μ., την ύπαρξη δεξαμενών κολύμβησης, καθώς και του πραγματικού τιμήματος ενοικίασης.

Οι συγκεκριμένοι μάλιστα έλεγχοι διεξάγονται σε Πάρο, Αντίπαρο, Μύκονο, Παξούς κ.ά, όπου δηλαδή διαπιστώνεται ότι οι δαπάνες ανέγερσης είναι πολλαπλάσιες από τις δηλωθείσες. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η ρευματοληψία έχει γίνει ως μικρές αγροτικές κατοικίες και το τίμημα ενοικίασης είναι πολύ χαμηλότερο του πραγματικού ή δεν δηλώνεται ή δηλώνεται φιλοξενία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα έχουν ήδη ελεγχθεί περισσότερες από 50 πολυτελείς κατοικίες και έχει διαπιστωθεί ότι:

  • Σε 7 περιπτώσεις στην Πάρο οι ενοικιαζόμενες κατοικίες δεν δηλώνονταν.
  • Σε 2 περιπτώσεις μεσολαβούσε αλλοδαπός για την ενοικίαση χωρίς να εμφανίζεται φορολογικά η δραστηριότητά του.
  • Σε άλλη περίπτωση εντοπίσθηκε ταξιδιωτικό γραφείο και καταλογίσθηκαν 17 παραβάσεις γιατί ενοικίαζε πολυτελείς βίλες μέσω του διαδικτύου χωρίς να δηλώνονται οι σχετικές ενοικιάσεις στην αρμόδια ΔΟΥ.

Ενημέρωση για προβλήματα

Σε περίπτωση ανυπέρβλητων προβλημάτων, οι ΔΟΥ θα πρέπει να ενημερώνουν άμεσα την κεντρική υπηρεσία, αναφέρει μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, στην κατεπείγουσα εγκύκλιό του προς τις εφορίες για την επιστροφή του ΦΠΑ.

Παράλληλα, θα οφείλουν να διαπιστώνουν εάν το σύνολο των αιτήσεων που υποβάλλονται καταχωρούνται άμεσα στο σύστημα Taxis και σε αντίθετη περίπτωση να φροντίσουν για την καταχώρηση αυτή, προκειμένου να υπάρχει ορθή πληροφόρηση.

Πότε υποβάλλεται το σημείωμα αυτοελέγχου

Το ειδικό σημείωμα Αυτοελέγχου Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) υποβάλλεται εντός πέντε ημερών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή της εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ (όποια είναι τελευταία).

Αυτό γνωστοποιήθηκε αρμοδίως με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, στην οποία επισημαίνονται τα εξής:

«Δεδομένου ότι για τη διαχειριστική περίοδο που έληξε έως 31.12.2012 η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα λήγει από 22.7.2013 έως 30.8.2013, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του αριθμού φορολογικού μητρώου του φορολογουμένου (ΑΥΟ ΠΟΛ.1154/26.6.2013), ενώ για τις λοιπές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος η προθεσμία υποβολής τους έχει ήδη λήξει, η καταληκτική προθεσμία υποβολής του ‘’Ειδικού Σημειώματος Αυτοελέγχου ΦΠΑ’’ λήγει την πέμπτη ημέρα μετά την καταληκτική προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ανά ΑΦΜ για τα φυσικά πρόσωπα, και στις 15.7.13 για τις λοιπές περιπτώσεις, εκτός ειδικών περιπτώσεων για τις οποίες η προθεσμία υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος δεν έχει λήξει». 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα