ΡΑΕ: Μέτρα για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2013 21:44
UPD:21:48
EUROKINISSI/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Μέτρα, με μεταβατικ'ο χαρακτήρα, για την ενίσχυση του ανταγωνισμού και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ανακοίνωσε σήμερα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προκειμένου να διασφαλιστεί όπως επισημαίνεται ο απρόσκοπτος εφοδιασμός σε ηλεκτρική ενέργεια αλλά και η ανάπτυξη αποδοτικών συνθηκών ανταγωνισμού.

Τα ρυθμιστικά μέτρα που αποφασίστηκαν από τη ΡΑΕ έχουν ως εξής:

Α) Άμεση κατάργηση του περιθωρίου του μηχανισμού ανάκτησης μεταβλητού κόστους, δηλ. από 10% που είναι σήμερα σε 0%. Ο ίδιος ο μηχανισμός ανάκτησης μεταβλητού κόστους θα καταργηθεί πλήρως από την 1η Ιουλίου 2014.

Β) Κατάργηση, από την 1η Ιανουαρίου 2014, του κανόνα του 30% σχετικά με την υποβολή προσφορών από μονάδες παραγωγής.

Γ) Άμεση αναδιοργάνωση του Μεταβατικού Μηχανισμού Διασφάλισης Ισχύος. Παραμένει σε ισχύ ο υφιστάμενος μηχανισμός, με τις εξής σημαντικές διαφοροποιήσεις:

- Απεντάσσονται άμεσα από την κατάλογο των μονάδων που λαμβάνουν πληρωμές ΑΔΙ μονάδες της ΔΕΗ, οι οποίες είναι πρακτικά εκτός λειτουργίας, συνολικής ισχύος 1249 MW(UCAP).

- Το σύνολο των υπόλοιπων διαθέσιμων μονάδων, συνολικής ισχύος 10339 MW (UCAP), δικαιούνται πληρωμής από το Μεταβατικό Μηχανισμό Διασφάλισης Ισχύος βάσει των ισχυόντων.

- Οι μονάδες φυσικού αερίου (συνδυασμένοι κύκλοι και αεριοστρόβιλοι ανοικτού κύκλου), συνολικής ισχύος 3998 ΜW (UCAP), εκδίδουν δεύτερο ΑΔΙ για τη διαθέσιμη ισχύ τους και δικαιούνται επίσης πληρωμής από το Μεταβατικό Μηχανισμό Διασφάλισης Ισχύος κατ’ αναλογία των ισχυόντων.

- Οι προμηθευτές οφείλουν να συμμετέχουν  στο Μεταβατικό Μηχανισμό Διασφάλισης Ισχύος με ποσό ίσο με 56,000 €/MW και έτος, βάσει της πραγματικής κατανάλωσης των πελατών τους, συνυπολογίζοντας στη μετρούμενη στα όρια του Συστήματος αιχμή τη διεσπαρμένη παραγωγή ΑΠΕ του Δικτύου.

Τα ως άνω μέτρα αφορούν βραχεία μεταβατική περίοδο, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2014), ώσπου οι νέοι μηχανισμοί και τα νέα μέτρα που έχουν προταθεί, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της για τη συνολική αναδιοργάνωση της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού, να τα υποκαταστήσουν.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα