Σημαντική άνοδος στο Τόκιο

Δευτέρα, 03 Μαρτίου 2003 09:56

ΑΞΙΟΛΟΓΑ κέρδη κατέγραψαν στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι χρηματιστηριακοί δείκτες στο Τόκιο.

Ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 127,36 μονάδες ή 1,52% φθάνοντας τις 8.490,4 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά κινήθηκε ανάμεσα στις 8.357,42 και τις 8.490,4 μονάδες.

Ο δείκτης Topix έκλεισε στις 821,82 μονάδες αυξημένος κατά 0,38%.

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον προσείλκυσαν οι μετοχές μεγάλων εξαγωγικών εταιρειών μετά τα ενθαρρυντικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή για την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών, του σημαντικότερου εμπορικού εταίρου της Ιαπωνίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, η αμερικανική οικονομία στο τέταρτο τρίμηνο του 2002 αναπτύχθηκε κατά 1,4% σε ετήσια βάση ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Οι αρχικές εκτιμήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης έκαναν λόγο για ανάπτυξη της τάξεως του 0,7%.

Η άνοδος του αμερικανικού ΑΕΠ -το οποίο αποτυπώνει την αξία όλων των αγαθών και υπηρεσιών που παρήχθησαν στις ΗΠΑ- ήταν μικρότερη από εκείνη του τρίτου τριμήνου, όταν είχε αγγίξει το 4%, ωστόσο, δείχνει πως η οικονομία στις ΗΠΑ εξακολουθεί να αναπτύσσεται, αν και με βραδείς ρυθμούς.

Η μετοχή της Toyota, της υπ΄ αριθμόν ένα ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας, ενισχύθηκε κατά 2,7%. Η μετοχική τιμή της Fuji Film σημείωσε άνοδο κατά 1,07%.

Ώθηση στις μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών έδωσε και η υποχώρηση του ιαπωνικού νομίσματος έναντι του δολαρίου. Η εξασθένηση του γιεν αποδίδεται στην παραδοχή των ιαπωνικών αρχών ότι παρενέβησαν εκ νέου στις αγορές το Φεβρουάριο, προκειμένου να συγκρατήσει τον καλπασμό του εθνικού νομίσματος http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/03/01/287193.htm .

Αντιθέτως, ισχυρές πιέσεις δέχθηκε ο κλάδος των τραπεζών. Ο τίτλος της Mizuho Holdings υποχώρησε κατά 5,14%. Μεγαλύτερες απώλειες (7,44%) κατέγραψε η μετοχή της Sumitomo Mitsui Financial Group.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα